Приоритет в работата на Министерството на икономиката е засилването на

...
Приоритет в работата на Министерството на икономиката е засилването на
Коментари Харесай

Емил Караниколов: За 10 г. износът ни за Китай се е увеличил десетократно

Приоритет в работата на Министерството на стопанската система е усилването на съдействието с Китай като наш стратегически и стопански сътрудник. Това сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов пред участниците в Четвъртата среща на локалните водачи на страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ и Китай " 16+1 ", предава Българска телеграфна агенция.

Форумът е проведен от Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 година и регионалния шеф на област София, в партньорство със Столичната община, Националното съдружие на общините в България, под мотото " Глобално мислене, дейности на локално равнище ". Той се организира през днешния ден в НДК в столицата.

Министър Караниколов уточни, че за последните 10 години българският експорт за Китай се е нараснал десетократно, а през първите шест месеца на тази година нашият експорт нараства с 10 % и възлиза на 366,7 млн. $.

Според него опция за по-нататъшно повишаване може да донесе износът на обичайни наши артикули за азиатските пазари - селскостопански и хранителни артикули, етерични масла и козметика, вино и минерална вода.

Страната ни може да предложи отлични условия за китайските вложения в редица браншове като автомобилостроене и произвеждане на части за коли, електроника и електротехника, осведомителни и информационни технологии и други, означи той и добави, че са подготвени да окажат цялостна поддръжка на бъдещите китайски планове в България. Усилията ни са ориентирани към развиване на взаимоотношенията освен на централно равнище, само че и с обособени китайски провинции, сподели още министър Караниколов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР