„Приоритет са осигуряване на повече условия и възможности за активен

...
„Приоритет са осигуряване на повече условия и възможности за активен
Коментари Харесай

Започва изграждането на многофункционални спортни зали в шест столични училища

„ Приоритет са обезпечаване на повече условия и благоприятни условия за деен и здравословен метод на живот, както и създаване на спортна инфраструктура в града, “ съобщи кметът Фандъкова=

„ София – европейска столица на спорта “ уголемява и разнообразява своята активност. Това стана ясно от оповестената през днешния ден Програма 2020, която сплотява всички интензивности и събития по самодейността идната година. Същевременно Фондацията записва още по-многообразен набор действия, в синхрон с политиката на Столичния общински съвет и градската администрация.

„ Приоритет са обезпечаване на повече условия и благоприятни условия за деен и здравословен метод на живот на софиянци и гостите на града, както и създаване на спортна инфраструктура, “ съобщи на специфична конференция през днешния ден кметът Фандъкова. „ За 4-те години от старта на самодейността се проведоха близо 600 събития. Особено внимание отделяме на децата и младежите. Програма „ Ваканция “ това лято включи над 1400 деца. Това е доста значимо, тъй като спортът е развлечение, само че е и здраве, той възпитава в екипност и състезателен дух, “ сподели още Фандъкова.

Стана ясно, че в детските градини на София към този момент са построени 78 спортни салона и 15 плувни басейна. Построените стрийтфитнеси са повече от 60, а игрищата навън 30. Фандъкова благодари на водещите български спортисти за съпричастността към самодейността „ Европейска столица на спорта “ през годините, както и на общинските съветници за поддръжката им по този план.

Предстои построяването на шест многофункционални спортни зали по учебните заведения. В отговор на желанието на спортуващите и на голямата потребност от спортна база Столична община даде ход на огромен план за създаване на тези уреди. Готови са плановите и финансовите документи и сега се афишират състезанията за реализатори. Ето и всички утвърдени планове:

2 СУ " Емилиян Станев " в " Павлово " ;
51 СУ " Елисавета Багряна " в " Хиподрума " ;
55 СУ " Петко Каравелов " в " Дъpвеница " ;
56 СУ " Пpоф. Константин Иречек " в " Люлин 8 " ;
79 СУ " Индира Ганди " в „ Люлин 7 " ;
144 СУ " Народни будители " в " Младост 3 “

„ Ключово за развиването на спорта в София е обновяването на Наредбата за ръководство и предписание с общински спортни обекти. Тя към този момент е направена и подложена на Обществено разискване. Няколко годишен експертен труд бе финализиран за да запълни една огромна празнота в споразумяване връзките и потребление на спортната база в общината. Наредбата се базира на измененията в Закона за спорта, като подтиква развиването и ръководството на запустелите до момента спортни обекти, обезпечава прилагане въз основата от живеещите в региона и дава повече благоприятни условия за хората със специфични потребности, “ сподели на срещата с медиите Елен Герджиков – ръководител на Столичен общински съвет и ръководител на Фондация „ София – европейска столица на спорта.

Присъстващите бяха осведомени в елементи с Програмата на Фондацията за идната година. Анатоли Илиев – орг. секретар на „ София – европейска столица на спорта “, описа в детайлности целите и главните интензивности, които предстоят през 2020 година В календара са планувани 97 събития, 23 от тях са в и към планината Витоша. „ Активностите през годините непрестанно се усилват, само че за нас значим е освен броят на събитията, само че и тяхното многообразие. За това в Програмата са включени интензивности за всички възрасти и обществени пластове от популацията – от май-малките, през учениците, хората от третата възраст, деца на бежанци и обществено слаби, хора със специфични потребности, деца в риск и други, “ сподели още Илиев.

Стана ясно, че по самодейност на Фондацията и със съдействието на „ Направление архитектура и градоустройство “ след двегодишно проучване бе открито и утвърдено оптимално положително решение за слагането на външна реклама на входовете и изходите на град София. Чрез хоругвите и другата градска реклама, спортни организации, федерации и институции получават скъпа помощ в желанието си да разпространяват спорта и изгодите от него, както и спортистите като модели за подражателство. Наред с това се реализира скъпа имиджова реклама на град София посредством генериращите световен интерес международни и европейски спортни събития.

Фондацията поставя старания и запас за предаване скъп опит и продан на положителни практики с побратимени градски управи. В ход са и към този момент се прецизират в детайлности новите контракти за партньорство с градовете Лисабон и Минск, организирали напоследък редица елитни прояви. Подобни контакти са взаимноизгодни за жителите на обособените градове по повод практикуването на спорт и физически интензивности. Същевременно, откакто самодейността „ Световна столица на спорта “ се развива към този момент трета година, ACES EUROPE взе решение тази международната акция да бъде основана в София.

„ София – европейска столица на спорта “ взе участие интензивно в правенето на новия проект за ръководство на Витоша, посредством плана за зоните за спорт в планината. От общо 23 обособени зони, 10 към този момент са построени, множеството са колоездачни трасета. „ София – европейска столица на спорта “ обезпечи снимането на придобилия в следствие голяма известност документален филм „ Един ден на Витоша”. В момента се създава 20-минутен образователен филм от „ Споделените игри “, който ще бъде възложен и презентиран във всички столични учебни заведения, с цел да се образува у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в риск и техните проблеми в актуалното общество. Съвместно с Политическа партия Витоша, Фондацията взе участие в планове по възобновяване на пътеки, унищожаване на трудности и възобновяване на туристическата инфраструктура. Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, х. Момина канара, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите. Подменени бяха рухналите заслони по спирките към х. Алеко. Предстои подписване на контракт с туристическо сдружение „ Бояна “ за целогодишно поддържане на туристическите пътеки и заслони.

Един от целите на Фондацията е грижата за хората със специфични потребности и техните благоприятни условия за спорт. В тази връзка бяха инициирани няколко значими плана, които добиха голяма известност. Сред тях са извършените през месец май 2019 година първи " Споделени игри " с над 400 участника. Те ще се утвърдят и надградят като годишни, даже с интернационално присъединяване. По този метод у децата и младежите се образува още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в риск и техните проблеми в актуалното общество. Подпомогнат бе и планът „ Един ден на Витоша “ с производството на специфичен филм. В последните месеци Фондацията обезпечи 9500 лева по специфичен план като подаяние на Политическа партия Витоша, с което общата предоставена сума за построяването на спортни уреди за хора със специфични потребности на Витоша надвиши 18 000 лева

Същевременно София увлече българските градове с самодейността. Фондация „ София – европейска столица на спорта “ подкрепя интензивно кандидатурите и спечелването на купите «Европейски градове и курорти на спорта» за няколко водещи и бързо прогресиращи български градове и селища...

„ Подкрепяме всяка потребна и значима за града и страната ни самодейност, само че надграждаме последователно, малко по малко. Това е една опция, “ сподели Фандъкова на въпрос за олимпийското бъдеще на София.

По отношение градежа на новия стадион на ЦСКА в Борисовата градина, кметът Фандъкова съобщи, че това може да се случи в рамките на чашката в този момент съществуващия ст. „ Българска войска. “
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР