Приоритет на този бюджет беше да няма изненади за никого.

...
Приоритет на този бюджет беше да няма изненади за никого.
Коментари Харесай

Асен Василев: Бюджетът не е революционен, харчим според кесията си

Приоритет на този бюджет беше да няма изненади за никого. Този бюджет разрешава България да има устойчив публични финанси, да създадем вложенията. Въпреки всички спомагателни разноски, съумяваме към този момент трета година да удържим 3 % недостиг и да се разполагаме по отношение на кесията, без да ощетяваме жителите. С тези думи, финансовият министър Асен Василев показа главния финансов закон от парламентарната естрада. 8 % е заложената инфлация, като се планува да падне на 5,6 на 100 в края на годината, изясни той. 

Този бюджет не е революционен, разисква се в средата на юли, което е казус и следва практиките от предишните години, само че дава отговор на упования на работодатели и синдикати. В НСТС всички работодателски организации го поддържаха, КНСБ го поддържаха, " Подкрепа " – не, тъй като желаят нарастване на минималната заплата от 1 юли и спомагателни разноски за държавните чиновници.

Василев изясни, че е трябвало да изработят закона за 3 седмици, по тази причина са стъпили на макрорамаката на служебния кабинет, която оцени като много добра.

Общо тази година по този законопроект се чака да постъпят 4,7 милиарда повече данъцни доходи повече от 22 милиарда и 700 милиона повече по Данък добавена стойност, похвали се Василев.

Това става при опазване ставките по всички налози, включително Данък добавена стойност с изключение понижената ставка на цената на газа, която се възвръща на 20%, поради понижените цени на синьото гориво.  

В разходната част е направена прецизна инспекция на финансовите разноски, политиката бе заложена към всички министерства.

Имаме буфер, оставен, в случай че се подредят всички звезди и разноски, по които сега текат поръчки в някакъв стадий. Самите министерства дават оценка каква е вероятността процедурите да завършат. Да не се увеличава реалната капиталова стратегия на страната. Години наред се декларират планове за вложения, които не се извършват, изясни финансовият министър.

Миналата година при декларирана 8,5 милиарда стратегия е изпълнена към 5 милиарда, тъй като не са извършени процедури, не са направени планове, не се извършват дейностите, изброи Василев.

Това е систематичен проблем с финансовите разноски в България, то е отвън бюджетната процедура.

По приходите е непокътнато плануваното от служебния кабинет– 10% нарастване на тези, които не получиха миналата година. Запазена е политиката – заплащането за учители да е 125% от междинната заплата, което влиза в действие от 1 януари, т.е. връщаме часовника обратно.

Увеличени са заплати на асистенти и така нататък, по този начин целият бранш обучение да се развива, увери Василев.

В бюджетите на НЗОК са обезпечени средствата, нужни за равнищата от 1500 лв., медсестра 2000 за доктор. С държавния бюджет се обезпечават средства за Министерство на здравеопазването. Средствата,недостатъчни за пътеките, ще се обезпечат.

30 милиона са обезпечени за културата – за планово финансиране или съфинансиране, освен за театри, а и за самодейни сформира и други форми, които създават просвета, съобщи министърът.

За спорта той изясни, че се планува " непретенциозен фонд ", който би трябвало пилотно да тръгне - за съфинансиране на детски школи, съфинансиране на инфраструктура. 

 780 минимална заплата разчита бюджета, разчетена е на 50% от междинната заплата от януари 2024 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР