Приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано

...
Приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано
Коментари Харесай

Петкова: Приоритет на кабинета е да намери най-доброто решение за АЕЦ Белене

Приоритет на българското държавно управление е да откри най-хубавото решение, обвързвано с реализация на оборудването на АЕЦ " Белене " . Това е споделила пред публицисти министърът на енергетиката Т еменужка Петкова, която е инспектирала на място и зграждането на оборудванията, нужни за предпазване на доставеното съоръжение за централата, оповестиха от министерството.

В инспекцията е взел участие и изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев. По мнението на енергийния министър платените към този момент над 3 милиарда лева пари на българските данъкоплатци за този план задължават з а него да бъде открито най-хубавото решение.

Министър Петкова е припомнила взетото наскоро решение на Народното събрание, според което до края на юни би трябвало да бъдат препоръчани разновидности за реализация на оборудването. За осъществяване на тази задача в министерството към този момент е основана работна група, към която ще бъдат включени и специалисти от всички компании с отношение към процеса - НЕК, БЕХ, АЕЦ " Козлодуй ", Директива за птиците РАО.

По думите на министър Петкова, сериозната задача, която стои за разрешаване, е финансирането на план а, тъй че да бъде г арантирана неговата реализация на пазарен принцип без държавни гаранции. Във връзка с това енергийният министър е припомнила, че п реди дни Европейската капиталова банка е показала интерес да взе участие във финансирането на плана.

Доставеното съоръжение за АЕЦ " Белене " се съхранява на площадката според всички условия на производителя, е открила инспекцията на място. Министър Петкова е припомнила, че за тази задача НЕК е провела социална поръчка, само че, преди подписването на контракт, определената компания се е отказала. Това е наложило НЕК със личен запас да построи навесите и те към този момент са подготвени, е установила енергийният министър.

Тя е припомнила, че през предходната седмица от Ижорските фабрики са били доставени материалите, свързани с преконсервация на оборудването, тъй че процесът се извършва съгласно инструкциите на производителите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР