Приони, отговорни за болестта на Кройцфелд-Якоб, която засяга мозъка, бяха

...
Приони, отговорни за болестта на Кройцфелд-Якоб, която засяга мозъка, бяха
Коментари Харесай

Откриха неизвестен досега път за предаване на болестта на Кройцфелд-Якоб

Приони, виновни за заболяването на Кройцфелд-Якоб, която визира мозъка, бяха открити в кожата на заболели, което провокира паника, че има незнаен до момента път за предаване на заболяването.
Опити с лабораторни мишки демонстрират, че тези приони (ненормално структурирани форми на белтъците) са инфекциозни и способни да провокират заболяването. Все отново рискът да се придвижи заболяването посредством елементарен контакт сред хората, наподобява слаба, защото стойностите на приони в епидермиса, са от хиляда до 100 хиляди пъти по-слаби в сравнение с в мозъка. Това изясняват създателите на това проучване, което бе оповестено в Science Translational Medicine.
Учените обаче не изключват опцията смъртоносната болест с бързо развиване да може да се съобщи посредством други хирургически принадлежности, с изключение на употребяваните за интервенции в мозъка.
Изследването е направено въз основата на проби от кожата на 38 пациенти, умряли от тази болест, прецизира БГНЕС.
„ Нашето изобретение е значимо освен тъй като демонстрира, че заболяването може да се съобщи и посредством хирургически принадлежности, само че и тъй като дава опция за потребление на материали за биопсия от кожата за по-точно диагностициране на заболяването на Кройцфелд-Якоб даже и при умряли пациенти. В момента диагнозата може да се сложи единствено посредством разбор на гръбначномозъчна течност или посредством проба от мозъчна тъкан. Много постоянно обаче потвърждаване на диагнозата може да се направи единствено посредством обзор на мозъка на към този момент умрял пациент. Тази рядка болест, която има разнообразни форми, визира едвам един човек на милион годишно по света. Болестта е доста смъртоносна и към 90% от пациентите умират година след първите признаци, които са неочаквана загуба наизуст, проблеми с координацията и зрението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР