Приобщаващото регионално сътрудничество в Югоизточна Европа е водещ външнополитически приоритет

...
Приобщаващото регионално сътрудничество в Югоизточна Европа е водещ външнополитически приоритет
Коментари Харесай

Премиерът Гълъб Донев: България е ангажирана и активно работи с държавите от Западните Балкани за тяхната успешна европейска интеграция

Приобщаващото районно съдействие в Югоизточна Европа е водещ външнополитически приоритет на България, съобщи министър-председателят Гълъб Донев в границите на изявлението си на Срещата на върха на ръководителите на страните от Берлинския развой за Западните Балкани, оповестиха от държавната осведомителна работа. Това по думите му добавя и надгражда процеса на европейска интеграция, подкрепя демократизацията и развиването, и укрепва стабилността и сигурността на района. Българският министър-председател съобщи, че страната ни е ангажирана и интензивно работи с страните от района за тяхната сполучлива европейска интеграция, на база на личните заслуги.



„ Следвайки главните правила за добросъседство, приобщаване, взаимно съгласие и помиряване, можем да допринесем за постигането на общата ни цел за просперираща, постоянна и сигурна Европа “, уточни министър председателят.

Проблемите, свързани с енергийната сигурност, стоящи пред нас, могат да бъдат преодолени, а енергийният преход реализиран, само посредством засилено районно съдействие, съобщи министър-председателят Гълъб Донев в границите на работното съвещание на тематика: „ Сигурност на енергийните доставки и видоизменение “. Премиерът посочи основната роля на междусистемната газова връзка Гърция-България за диверсификацията на източниците на газ, за подобряването на сигурността и гъвкавостта на доставките, както и за поощряване на конкуренцията в интерес на крайния консуматор. Министър-председателят със удовлетворение означи и напредъка в строителството на газовата връзка България-Сърбия, която също е от стратегическо значение. В изявлението си той сложи акцент и върху подписания при започване на актуалната седмица контракт сред „ Булгартрансгаз ” и държавната компания на Република Северна Македония „ ГА-МА “ за създаване на нов интерконтектор. В тази връзка министър председателят открои напъните на България да окаже институционална поддръжка на нашата съседка за превъзмогване на дефицитите на сила, напомняйки също, че страната ни обичайно е чист експортьор на електричество и играе основна роля за енергийната сигурност на страните от района.

„ Отдаваме нужното внимание на инфраструктурната съгласуваност “, уточни още министър-председателят Гълъб Донев и означи, че построяването на Коридор №8 е от стратегическо значение за свързаността и развиването на търговията в района, само че и в подтекста на сигурността на Западните Балкани и Европейски Съюз.



В рамките на изявлението си министър председателят Гълъб Донев удостовери готовността на българската страна да спомага на сътрудниците от Западните Балкани за реализиране на задачите на Европейската зелена договорка, отразени и в Зеления дневен ред за Западните Балкани. „ Oставаме твърдо ангажирани със съдействието в двустранен и районен проект с всичките си съседи в тази и други сфери “, добави министър-председателят.

Премиерът Гълъб Донев открои Берлинския развой като добре работещ и изчерпателен формат за съдействие, със значителен принос за икономическото развиване на страните от Западните Балкани и изрази поддръжка за концепцията, изложена от немския канцлер Олаф Шолц, Берлинският развой да премине „ под ръководството “ на страните от Западните Балкани. Заедно с това пожела триумф на Албания във връзка решението да е идващ ръководител на Берлинския развой.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР