Приобщаване или отлъчване. Това са похватите, които президентът на Българската

...
Приобщаване или отлъчване. Това са похватите, които президентът на Българската
Коментари Харесай

Разклати ли се столът на Данчо Лазаров във волейболната федерация?

Приобщаване или отделяне. Това са похватите, които президентът на Българската федерация по волейбол (БФВ) Данчо Лазаров употребява от години, с цел да държи властта в организацията. Когато се почувства заплашен, той или намира метод да държи неуместните покрай себе си, като им дава постове, или ги изхвърля.

Поредният епизод от студената война сред него и вицепрезидента на федерацията Любомир Ганев загатва, че Лазаров евентуално е обезпокоен.

Засега президентът на федерацията подрежда картите по този начин, че още веднъж да е в печеливша позиция. Този път обаче може и да се окаже, че козовете не са в него.

" Данчо Лазаров " ООД

" При Лазаров казусът към този момент е и възрастов. Станал е извънредно подозрителен и недоверчив. Аз съм го казвал и преди - не може повече тази федерация да се ръководи като " Данчо Лазаров " ООД ". Това съобщи някогашният вицепрезидент и дясна ръка на Лазаров във федерацията - Петър Кънев, през лятото на 2016 година.

Тогава дългогодишният ръководител на БФВ съзря опит за вътрешен прелом от страна на Кънев и различен вицепрезидент - Иван Тодоров-Сенатора. Последва отстраняването на двамата след Общо заседание в Казанлък.

Три години и половина по-късно обстановката е сходна. Източници на " Дневник " настояват, че Лазаров се усеща заплашен от Ганев и ще опита да го в профил дружно с други трима неуместни членове на Управителния съвет. Плановете са това още веднъж да стане по познатия метод. За задачата е свикано предколедно Общо заседание на 20 декември в Казанлък.

Преди време Лазаров даде знак, че ще се отдръпна след семейството на Световното състезание за мъже през 2018 година. Ганев пък съобщи, че би се радвал да го наследи отпред на федерацията. Последва ход, с който Лазаров още веднъж отсрочи слизането си от поста и си обезпечи мандат до 2021 година.

След това за пред обществото видимо възцари мир, като Ганев остана вицепрезидент, само че от вътрешната страна във федерацията върви студена война. Един от ударите против някогашния волейболен национал беше процедурата за избор на нов снабдител на екипировка за националните тимове, а губещият се оказа " Асикс ", която е представлявана в България от Ганев. Последният щрих на напрежението беше казусът, в който волейболната федерация обществено се ядоса преди два месеца на изказвания, че Ганев е дарил 700 топки.

Шахматни ходове на волейболното поле

" Със сигурност чакам аз да отпадна. Напоследък такива бяха индикациите, само че това е обикновено. В последна сметка УС има думата, то би трябвало да взема решение ", сподели преди два дни Ганев пред Нова във връзка на свиканото за 20 декември Общо заседание.

Ключът към това решение най-вероятно е уставът на федерацията, съгласно който за президент може да бъде избиран само човек, който е в управителния съвет. Засега Ганев отхвърля да има проекти да сменя Лазаров.

" Не знам кой желае да ме в профил, само че в последната една година и най-много в последния месец получих доста индикации, че може да ме махнат. Аз си правя работата, на никого не преча. Аз даже заявих след септември месец, че нямам упоритости да се кандидатирам за ръководител на УС, аз съм удовлетворен от това, което върша. Моята работа е да търсим финансиране, сътрудници ", съобщи Ганев пред Диема спорт.

Вглеждането в детайлите обаче повдига въпроси към хода на Лазаров, като прави отпратка към свадите във футбола и свалянето на различен дълготраен президент - този на БФС Борислав Михайлов. Бившият вратар беше притиснат да подаде оставка след тежката загуба с 0:6 от Англия и съпътствалите я кавги.

Във волейбола в първите дни на 2020 година следва европейска подготовка за Олимпийските игри, която е последната опция за мъжкия народен тим да стигне до Токио 2020. Очевидното оттегляне в резултатите на отбора в последните години, както и неприятното положение на тима вършат опциите за триумф минимални. А вероятно второ подред безучастие на олимпийски игри би усилило натиска върху федерацията и в частност Лазаров.

Вероятно с едно мислено от станалото във футбола той бърза да си обезпечи отстраняването на Ганев най-малко в кратковременен проект. Тук идва и вторият значим детайл в пъзела на студената война - близостта на Ганев с министъра на спорта Красен Кралев. Тъкмо Кралев часове след загубата от Англия разгласи обществено, че министър-председателят Бойко Борисов и страната приключват връзките си с БФС до оставката на Михайлов. Не е изключено сходен процес да има и във волейбола.

В предаването " Код спорт " Кралев реагира на думите на Лазаров, че нищо съдбовно няма да се случи при некласиране за олимпийските игри, като съобщи предупредително: " Не, този път ще се случи ".

Важният въпрос за волейбола в България е не толкоз дали ще има промяна на президента, а дали изходът от опълчването във федерацията ще докара до осезаема смяна в ръководството и развиването на спорта, който от ден на ден губи позиции макар поредицата огромни семейства, за които бяха вложени милиони.

Божидар Къртунов, dnevnik.bg
Снимки: Иван Йочев, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР