Принудителното преместване на кола с паяк в София струвало 105.74

...
Принудителното преместване на кола с паяк в София струвало 105.74
Коментари Харесай

Обсъждане в Столична община: нарушителите да плащат повече за паяк и скоби

Принудителното пренасяне на кола с паяк в София коствало 105.74 лв., само че нарушителят заплаща единствено 60 лв., демонстрира отчет на общинския Център за градска подвижност (ЦГМ). Поставянето на скоба за погрешно паркиране също било на загуба - действителната му стойност била 49.46 лв., а санкцията - 30 лв.. Проблемът беше разискван в комисията по превоз като бе предоставено на ЦГМ да даде настоящата себестойност на репатрирането на кола на извършител до углавен паркинг, защото цитираните данни са за 2019 година На тази база в общината разискват да актуализират и цените, които жителите заплащат за паяка и поставената скоба.

Кой доплаща за санкциите на нарушителите

Доплащането на разликата от 55 лв. при репатриране и близо 20 лв. за скоба на годишна база е коствало 5.8 млн.лева за 2019 година Тогава са репатрирани 45 787 коли и са поставени скоби на 172 471, демонстрират данните. За предходната година са доплатени 4.8 млн.лева, защото броят на наложително превозените коли и поставените скоби е бил по-малък. Тези милиони левове разлика се поемат от ЦГМ, обясниха от общинското сдружение пред " Дневник ".

" Разликата в действителност се доплаща от изрядните жители, които пращат есемеси при паркиране в синя и зелена зона. Приходите от тях се наливат в ЦГМ, а част от неговите разноски са за поемането на огромна част от санкцията на нарушителя. ГЕРБ се тормози, че в случай че вдигнат тези такси, ще ядосат софиянци и по тази причина Столичната община е възприела тази неуместна формула - изрядните да заплащат половината санкция на неизрядните ", твърди Виктор Чаушев, специалист на " Демократична България ", който повдигна въпроса в комисията.

Тезата му беше доказана от отговор на ЦГМ до " Дневник ", където се показва, че сдружението " поема разликата до действителната цена на услугата ".

 Поставянето на една скоба излизало 49.46 лв. на Центъра за градска подвижност.
© Георги Кожухаров

Поставянето на една скоба излизало 49.46 лв. на Центъра за градска подвижност.

Борис Бонев от " Спаси София " поддържа Чаушев при разискването като означи, че " това е напълно политическо решение на болшинството в общинския съвет, а не е на ЦГМ. " Глобите като размер би трябвало да имат възпиращ резултат, тъй като в този момент всеки може да си ги разреши и тогава тласъкът да се съблюдават разпоредбите поради високите санкции, изчезва ", изясни Бонев.

Глобите били по-ниски от разноските, тъй като не били променяни от 2012 година

Дължимата сума от нарушителя да е 60 лв. е избрана с решение на СОС, както изисква чл.122 от Наредбата за организацията на придвижването в Столичната община.

" Настоящите размери на разноските за наложително пренасяне и наложително задържане (скобите) не са променяни от 2012 година ", обясниха от ЦГМ. Тогава те отговаряли на действителната стойност на тази активност. Услугата наложително пренасяне на един автомобил към този момент коствала 105.74 лв., за което е дадена следната калкулация:

- разноски за материали: 9.76 лв.
- разноски за външни услуги: 6.54 лв.
- обезценка: 13.94 лв.
- за заплати: 41.58 лв.
- за осигуровки и надбавки: 16.29 лв.
- Данък добавена стойност: 17.62 лв.

Всичко: 105.74 лв.

Зафир Зарков от ГЕРБ: 105 лв. не е разход единствено за нарушителите

Зам.-председателят на комисията по превоз Зафир Зарков от ГЕРБ счита, че разходът на ЦГМ от 105 лв. не се отнасял единствено за нарушителите и по тази причина бил по-висок. Паякът се употребил и при премахване на коли, паркирани по улици, които ще бъдат мити, ремонтирани или преди провеждането на културни събития. " Затова в този момент комисията по превоз изиска от ЦГМ оценката на разхода да бъде единствено за преместването на колите на нарушителите ", означи той.

Това пояснение не пасва за слагането на скоби, тъй като с тях колите не се отстраняват, а " доплащането " при тях на годишна база даже е по-скъпо от паяка.

Предстои ЦГМ да даде настоящата оценка на разхода за двете действия - репатриране и слагане на скоба, след което общинският съвет ще би трябвало реши с какъв брой да се промени размерът на санкцията за нарушителите.

Като се има поради стила на работа това нарастване надали ще има преди изборите през ноември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР