Принудено от консултациите при президента, общественото недоволство и натиска на

...
Принудено от консултациите при президента, общественото недоволство и натиска на
Коментари Харесай

С месеци закъснение, правителството най-накрая реши да внесе в парламента бюджет

Принудено от консултациите при президента, публичното неодобрение и натиска на политическите партии, в служебното държавно управление очевидно узряла някаква мисъл и през днешния ден реши в Народно събрание да бъде импортиран Закон за Бюджет 2023 г.  Нещо, което можеха да свършат още през есента, само че не ясно за какво не желаеха. Престъпвайки ината си, това дава късмет, даже и 49-ят парламент да не успее да излъчи държавно управление, то най-малко да одобри нов, обновен бюджет.

Предложеният законопроект е с недостиг от 6,4% от Брутният вътрешен продукт, което в номинално изражение съставлява съвсем 12 милиарда лева, съобщи служебният министър председател Гълъб Донев.

„ В последните дни всеки приказва за бюджет. Финансовият проект на страната за оставащите все и за 2023г. е най-сериозната задача пред нас. Докато всички приказват за бюджет, МФ работи интензивно за съставянето му. За да се реализира бюджетен недостиг от 3% без да се орязват обществени разноски, служебният кабинет предлага налог свръхпечалба и други. За да се придържате в невисок недостиг, или намалявате разноските си, или осигурявате спомагателни приходи. Служебният кабинет избра вторият вид “, сподели Донев.

Той напомни, че данъчните промени са препоръчани още през март.

„ Тази седмица двете най-големи политически обединения разискаха своите визии за бюджет 2023 година От декларираното от тях излиза наяве, че не одобряват измененията в данъчното законодателство, препоръчани от служебното държавно управление. Подобни поръчки бяха дадени и от останалите политически партии. Когато става дума за парите на страната, не можем да си позволим дейности напук. Служебното държавно управление реши в Народно събрание да бъде импортиран Закон за държавния бюджет за 2023 година, създаден на база настоящо законодателство, направено от 45-48 Народно събрание “, сподели още Донев.

Не се предлага смяна в данъчната политика, съобщи и служебният финансов министър Росица Велкова.
Предложеният от служебното държавно управление бюджет е с недостиг на касова основа 6,4% от Брутният вътрешен продукт, а начислена основа – 6,1 % от Брутният вътрешен продукт.
При опазване на настоящото законодателство приходите по консолидираната фискална стратегия (КФП) за 2023 година, по отношение на обновената стратегия за 2022 година, бележат номинален растеж от 6,1 милиарда лева, а разноските бележат растеж от 11,8 милиарда лева, което води до в допълнение утежняване на недостига с 5,6 милиарда лева, демонстрират плановете на Министерството на финансите, заложени в Законопроектът за държавния бюджет на Р България за актуалната година.

„ Необходимо е да бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 милиарда, като в края на 2023 година дългът ще доближи 46,8 милиарда лева или 25,3 % от Брутният вътрешен продукт. Като условен дял от Брутният вътрешен продукт приходите са 35,7% за 2023 година Събираемостта на данъчните доходи нараства номинално с 21% по отношение на същия интервал предходната година, само че това не е задоволително да обезпечи финансиране на растежа на разноските ”, акцентира Велкова.

Предвидено е нарастване на разноските за личен състав с 10% за всички бюджетни структури, които не са получили нарастване за 2022 година

За предучилищното и учебното обучение са обезпечени 545 млн. лева, от които 465 млн. лева за заплащане на педагогическия личен състав и постигане до 125% от СРЗ.

Разходите за пенсии нарастват с 3,7 милиарда лева

По асимилиране на европейските средства Велкова посочи, че са планували 2,4 милиарда лева за дефинитивни разплащания по остарелия програмен интервал 2014-2020г.

“Предвидили сме 1,4 милиарда лева за вложения по ПВУ. Ръстът на разноските в Националния фонд за 2023 година нараства с 2,2 милиарда лева Служебното държавно управление изцяло поддържа приемане на бюджет в границите на 3% недостиг, с цел да не се натоварват българските жители с изплащането на висок дълг. Екипът на МФ е разполагаем на народните представители за отразяване на допустимите за тях вероятни корекции в тази посока ”, акцентира още финансовият министър.

В момента в страната работи Бюджет 2022, който в края на предходната година бе продължен от 48-ото Народно заседание. Сега огромната задача пред новите депутати ще бъде да одобряват импортирания от служебното държавно управление бюджет, с цел да се не се стигне до финансов колапс на страната.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР