Принудена да “живее без вода, през 21 век, в държава

...
Принудена да “живее без вода, през 21 век, в държава
Коментари Харесай

АФП: Търпението на българите пресъхва покрай водната криза

Принудена да “живее без вода, през 21 век, в страна от Европейския съюз ”: Българката Яна Стоянова не се възмущава от изменението на климата, а от некомпетентността на управляващите, която остави към 100 000 души в изострен дефицит на вода.

Счетоводителката Стоянова не живее в изолирано затънтено място, а на към 30 километра от столицата София.

Тя е в епицентъра на рецесия, която докара до това, че министърът на околната среда беше упрекнат в неприятно ръководство и заставен да подаде оставка.

Това също по този начин провокира през днешния ден парламентарен избор на съмнение на държавното управление – което оцеля.

Скандалът обаче подхрани гнева на обществото поради неуспехите на тези, които ръководят най-бедната страна от Европейски Съюз.

Българският град Перник би трябвало да има обилие от вода от близкия язовир „ Студена “.

Водоизточникът обаче е на практика празен.

Междувременно жителите на Перник получават мътна, несъответствуваща за пиянство вода – въпреки и идваща единствено сред 16:00 и 22:00 часа.

Вече три месеца всекидневието за 36-годишната Стоянова и нейния брачен партньор електротехник се върти към дефицита.

“Когато се върнем от работа в 19:00, тичаме да вземем душ и се опитаме да измием всичко преди 22:00 ”, изяснява тя, като кофите и контейнерите се пълнят, преди крановете да пресъхнат.

„ Опитвам се да сготвям с минерална вода, мия чинии с нея и, несъмнено, пия единствено минерална вода “, споделя 56-годишната Аделина Иванова, която би трябвало да качва бутилките до седмия етаж по стълбите.

„ Смисълът на живота ви всеки ден е: „ Ще съумея ли да си взема душ? И да сте доста благополучен, когато го извършите “, споделя Иванова.

“Абсурдно е цивилизованият човек да се свежда до това. ”

Корупция, а не климат

България е имала по-суха зима от естествената и през 2019 година е получила 25 % по-малко превалявания от междинното, през годината, която беше втора по жега до момента.

Жителите обаче са наясно къде да търсят виновността за рецесията.

„ Ние сме жертва на немарливост и корупция, а не на климата “, въздиша 67-годишният Иван Драгов, който преди е работел във водоразпределителната мрежа на региона.

Прокуратурата упреква някогашния министър на околната среда и водите Нено Димов, че пренебрегвал предизвестията за падащите равнища на водата в язовира, като и продължавал да разрешава на локалните стоманодобивни предприятия да черпят вода от него.

“Преди тридесет години в региона действаха към дузина предприятия, а равнището на водата се следеше всекидневно ”, споделя Драгов и прибавя, че тогава не е имало дефицит за жителите.

Бившият кмет на Перник също е упрекнат в корист с власт поради отхвърли си да наложи правила по време на акцията си за преизбиране предходната есен – която тя по този начин или другояче загуби.

В събота стотици поданици показаха гнева си пред седалището на държавното управление в София, викайки “Оставка! ”, “Убийци! ” и “Мафия! ”

Бездънен варел

Кризата в Перник също хвърли светлина върху разрушената водна инфраструктура на България, вследствие на което към 60 % от водата се губи заради течове.

В Перник тръбите датират от 60-те и 70-те години, а загубите могат да доближат до 75 %.

Новият министър на околната среда Емил Димитров съпостави мрежата с “варел без дъно ”.

Течовете оставят до 315 000 души – в страна с население седем милиона – изправени пред постоянен дефицит на вода, изключително през лятото.

Правителството съобщи, че намаляването на тези загуби е приоритет и даде обещание 900 милиона евро, с цел да възобнови тази инфраструктура през идващите две години.

Въпреки това общите разноски се пресмятат на шест милиарда евро.

Ако обстановката в Перник не се усъвършенства, управляващите предизвестиха, че водата може изцяло да изчезне до април.

Дори с цел да поддържа сегашните шест часа всекидневно доставяне, държавното управление би трябвало да отклонява вода от различен контейнер, като 13 километра тръби към момента би трябвало да бъдат инсталирани, с цел да бъде приключена връзката.

Що се отнася до Стоянова, рецесията единствено удостовери мрачното й мнение за ситуацията в страната.

Тя предизвиква дъщерите си на 5 и 9 години да учат британски.

“Те нямат бъдеще тук. Ние ги приготвяме да изоставен България, незабавно щом пораснат. ” /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР