Принципно, зареждането на електрическа кола трябва да бъде много по-евтино

...
Принципно, зареждането на електрическа кола трябва да бъде много по-евтино
Коментари Харесай

Вярно ли е, че шофирането на електричество е по-евтино от това на бензин?

Принципно, зареждането на електрическа кола би трябвало да бъде доста по-евтино от зареждането на стандартен автомобил с бензин или дизелово гориво. Но какъв брой в действителност можете да спестите (в долари, тъй като материалът е квалифициран от нашите американски сътрудници от insideevs).

Но преди да сравните разноските, значимо е да разберете, че по-ниската цена за владение на електромобил не се дефинира единствено от разликата в цената сред електричеството и бензина. Ето някои характерности на електрическите транспортни средства, които също вземат участие директно в намаляването на общите разноски за гориво - имаме поради силата.
Аеродинамика
За стандартните бензинови коли аеродинамиката е значима, само че нормално не е сериозна – най-малко до момента в който не решите да достигнете 400 км/ч. Но в света на електрическите транспортни средства нещата са разнообразни. Тъй като батерията е най-скъпият (и най-тежкият) съставен елемент в множеството електрически коли, е нужен доста невисок коефициент на противодействие, с цел да се усили оптимално вероятния пробег.

Според основния изпълнителен шеф на AirShaper - Ремери, ниският коефициент на противодействие е ключът към оптималния пробег на електрически автомобил. „ Ако удвоите скоростта, съпротивлението на въздуха се усилва четири пъти, а мощността, нужна за превъзмогването му осем пъти “, изяснява Ремери. И той пресмята: „ В състезателен автомобил с мощ 125 конски сили можете да ускорите до 200 км/ч, само че с цел да ускорите до 400 км/ч, към този момент са ви нужни цели 1000 конски сили.

Въпреки че тези числа са много над рестриктивните мерки на скоростта на стандартните пътища, те демонстрират какъв брой значимо е да се усъвършенства аеродинамиката, тъй че електрическите транспортни средства да могат да покриват дълги дистанции с едно зареждане.
Обща ефективност
Електрическите коли са доста по-добри от колите с мотор с вътрешно горене във връзка с успеваемостта - употребяват доста по-малко сила. Според Министерството на енергетиката на Съединени американски щати успеваемостта на характерен бензинов автомобил е по-малко от 25%. Това значи, че цели 75%! от силата се губи под формата на топлота или се изразходва в системите на самия мотор с вътрешно горене. А електрическата кола - даже без да се вземат поради изгодите от регенеративното прекъсване - има успеваемост над 65%. Останалите 35% са загуби по време на предаване на момента към задвижващата система (включително изстудяване и нагряване на батерията).
Регенеративно спиране
При обичайните коли (не хибридите) прекъсването се прави основно посредством фрикционни спирачки. Това значи, че по-голямата част от кинетичната сила просто се губи в околната среда под формата на топлота. Хибридите и електрическите транспортни средства стопират основно посредством превръщане на кинетичната сила в електрическа сила и връщането ѝ назад към батерията: това се назовава възобновяване на сила. Благодарение на този развой, общата успеваемост на типично електрическо транспортно средство (включително рекуперация) съгласно Министерството на енергетиката на Съединени американски щати е към 90% при смесен цикъл!

И по този начин, какъв брой ще спестите?
Повечето писатели по тематиката обичат да съпоставят двата най-популярни седана - електрически и с вътрешно горене в Съединени американски щати - Tesla Model 3 и Toyota Camry. По-разумно е обаче да се съпоставят две коли с идентичен размер и с аналогична цена, нали?

Следователно, в нашето съпоставяне, противниците ще бъдат Toyota Corolla и Nissan Leaf. Nissan Leaf е най-продаваният електромобил с цена под $30 000 в Съединени американски щати, Corolla също е бестселър, освен това в международен мащаб.

2022 Toyota Corolla L (нехибрид) `Вярно

Цена $20,075
Мощност 139 конски сили
Разход: междинен - 7л/100км
Автономен пробег с едно зареждане - 700 км
2022 Nissan Leaf S 40kWh `Вярно

Цена $27,400 ($19,900 с федерален данъчен кредит)
Мощност 147 конски сили
Разход: междинен - 18.8 kWh/100 км
Автономен пробег с едно зареждане - 240 км

За да се направи това съпоставяне заслужено, се преглежда междинен годишен пробег от 21 700 км (данни от Министерството на превоза на САЩ). Електричеството ще бъде таксувано по междинна цена за домашни консуматори в Съединени американски щати от $0.1252 за kWh и бензинът на междинна цена от $0,867 за литър (31 декември 2021 г.).

За Corolla разделяме междинния годишен пробег от 21 700 км на 100 км и по-късно умножаваме това число по 7.8 литра, с цел да получим почти 1695 литра бензин, изгорени за една година. Умножавайки тази сума по междинната цена на бензина, то изхарчената сума за гориво е 1 460 $ годишно.

За Leaf разделяме 21 700 км на 100 км и по-късно умножаваме това коефициент по 18.8 kWh. Получаваме, че за годината Leaf ще употребява към 4 080 kWh електрическа енергия. Ако умножите това по междинната цена на електрическа енергия в Съединени американски щати, става известно, че " пълненето " на Leaf с електричество ще коства единствено $510 годишно. В реалност тази сума може да се окаже още по-скромна - в случай че употребявате безвъзмездни публични зарядни станции.
Заключение
Оказва се, че електромобил - като Leaf - може да ви спести $950 " гориво " годишно спрямо стандартен седан, задвижван с бензин. За четири години благосъстоятелност, тези спестявания скачат до 3800 долара; осем години могат да ви спестят до 7600 $. И поради непрекъснатото повишаване на цените на бензина и нарасналото внимание на управляващите и стимулиране (парично) към покупката на електрически транспортни средства - може би е време да сменим маркуча с кабел!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР