Принципно нов хибрид, комбиниращ бензинов двигател и два електромотора, ще

...
Принципно нов хибрид, комбиниращ бензинов двигател и два електромотора, ще
Коментари Харесай

Принципно нов хибрид ще сваля разхода на гориво с 40% в градски условия

Принципно нов хибрид, комбиниращ бензинов мотор и два електромотора, ще разрешава 80% от времето в града колата да се придвижва на ток, което би понижило разхода на гориво с към 40 на 100. Той е създаден от алианса " Рено Нисан Мицубиши " и проектите са да се вгражда в към 17 разнообразни модела на групата.

Първата кола, която ще получи хибридната апаратура, ще е петото потомство на " Рено Клио ". Колата се чака в България през септември, само че действително първите хибридни модификации ще се появят следващата година.

Пестящата гориво технология употребява 1.6-литров бензинов мотор с непосредствено впръскване с мощ малко над 87 конски сили. Към него са прикрепени и двата електрически елемента.

Основният електромотор, който се употребява за задвижване на колата и генериране на ток, за зареждане на батерията при прекъсване и придвижване по инерция, е с мощ 35 киловата (почти 47 конски сили). Вторият мотор на ток е 15-киловатов (малко над 20 конски сили) и играе ролята на запалител за " запалване " на бензиновия мотор. Освен това синхронизира оборотите, с цел да обезпечи по-плавно превключване на предавките, защото колата няма съединител.

Любопитна детайлност е, че при придвижване на ток се употребяват две предавки, а при прилагане на бензиновия мотор те са четири.

 Бензиновият мотор (в сиво) и двата електромотора (в светлосиньо)
© Георги Пауновски

Бензиновият мотор (в сиво) и двата електромотора (в светлосиньо)

Хибридната система на алианса " Рено Нисан Мицубуши " употребява батерия с потенциал 2 киловатчаса, която е инсталирана под задната седалка. Така багажният размер не е по-малък, в сравнение с моделите с бензинов мотор (между 391 и 1069 литра). Предимство на хибридната система е и ниското тегло - едвам 30 кг.

Как работи

Що се отнася до правилото на работа на хибридното " Рено Клио ", в тази ситуация то ще потегля всякога на ток, като ще употребява електричеството и при придвижване с ниска скорост - при пълзене в запушване да вземем за пример.

При поддържане на непрекъсната скорост ще се употребява бензиновият мотор. В моментите, когато педалът на газта не е натиснат и колата е в режим на прекъсване, обичайният мотор няма да работи, а електромоторът ще генерира ток, като ще се употребява и за моторна спирачка. При гладко понижаване на скоростта спирачките на процедура няма да се употребяват, а това ще става от съпротивлението на електромотора.

Когато лидерът настъпи внезапно педала на газта, по едно и също време ще работят както бензиновият мотор, по този начин и електрическият, с цел да се обезпечи добра динамичност. Каква ще е общата систематична мощ за момента не се оповестява. Няма данни също за динамичността и разхода на гориво, защото не са направени съответните замервания.

 Принципно нов хибрид ще смъква разхода на гориво с 40% в градски условия
© Георги Пауновски

Очакванията са динамичността на хибридното " Рено Клио " да е близка до тази с най-мощния бензинов мотор (1.3, 130 к.с.), който се форсира от място до 100 км/ч за 9 секунди. Разходът в градски условия пък би трябвало да е по-нисък от този на дизела, т.е. под 4 на 100.

До излизането на хибридното " Рено Клио " на пазара купувачите могат да избират сред три бензинови и два дизелови мотора. Любопитното е, че еднолитровият бензин с турбо към този момент е 100 конски сили вместо 90.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР