Принцеса Басма е най-малката дъщеря сред общо 115-те деца на

...
Принцеса Басма е най-малката дъщеря сред общо 115-те деца на
Коментари Харесай

Защо изчезна саудитската принцеса Басма

Принцеса Басма е най-малката щерка измежду общо 115-те деца на починалия саудитски крал Сауд. Известна е с това, че от години се застъпва за реформиране на кралството. Сега обаче принцесата изчезна по тайнствен метод, написа " Дойче веле ".

Принцеса Басма Бинт Сауд Бин Абдул Азис Ал Сауд, която е доста високо в йерархията на кралското семейство в Саудитска Арабия, изчезна по тайнствен метод. Наблюдатели допускат, че е под домакински арест с една от дъщерите си, въпреки че публично обвиняване против тях няма. Според източник, непосредствен до принцесата, който желае да резервира анонимност заради опасения за сигурността си, тя на няколко пъти била в контакт със фамилията си, само че не можела да приказва намерено, тъй като връзките ѝ били под наблюдаване.

Коя е принцеса Басма?

Принцеса Басма от много време се застъпва за конституционни промени и филантропични дела в Саудитска Арабия и в целия район. И от много време приказва по тези въпроси пред разнообразни международни медии. Тъкмо сега обаче сходни изяви провокират същинска гняв у фактическия водач на страната - престолонаследника Мохамед бин Салман.

Принцеса Басма е най-малката щерка измежду общо 115-те деца на починалия саудитски крал Сауд. Известна е с това, че от години се застъпва за реформиране на кралството. Сега обаче принцесата изчезна по тайнствен метод.

Източникът ни в Рияд твърди, че принцеса Басма е била арестувана още през март тази година - по съмнение, че под претекст за лекуване в Швейцария се е пробвала да избяга от страната дружно с щерка си. Саудитските управляващи не дават отговор на нашите запитвания, само че съгласно документи, с които разполагаме, на 18 декември 2018 Басма е получила позволение да лети дружно с щерка си за Швейцария - за незабавна здравна намеса, предписана от швейцарския ѝ доктор. Американският юрист Леонард Бенет, който е провел пътуването, съобщи за Дъждовни води, че самолетът на принцесата е бил арестуван в последния миг. Два месеца по-късно Бенет бие паника: " Тя просто изчезна и никой не знае къде е. Страхувахме се от най-лошото ". След многочислени опити връзка въпреки всичко била открита, само че принцесата звучала " като заложница ".

Според източника на Дъждовни води, който е непосредствен до принцесата, първоначално е имало следствие дали принцесата е желала да избяга от страната. Установено било, че това не е правилно, само че все пак към момента не се знае за какво Басма е арестувана. Източникът счита обаче, че карцерът не е политически стимулиран и не е осъществен със знанието на ръководещите кралски особи. Според различен източник обаче, който е бил в персонални и бизнес контакти с принцесата, престолонаследникът Мохамед бин Салман би трябвало да знае къде се намира тя.

Басма, която е майка на пет деца, стартира да написа за саудитските медии през 2006 година. По-късно се захваща с бизнес и паралелно с това се трансформира в обществен глас за повече промени в страната - една идея, на която управляващите в Саудитска Арабия не постоянно гледат с положително око.

След развода си принцесата се реалокира в Лондон, където притегля мощно медийно внимание. Сред главните тематики, по които приказва, са корупцията и несправедливото систематизиране на богатствата освен в Саудитска Арабия, само че и в целия район. Принцеса Басма се застъпва и за конституционни промени, които биха лимитирали пълномощията на саудитската религиозна полиция и биха дали повече права на дамите. През 2012 година принцесата изрази пред Би Би Си съжалението си, че Саудитска Арабия не реализира концепцията за конституционна монархия, разделяща властта сред краля и премиера, каквато беше волята на починалия ѝ татко крал Сауд. В изявление за " Индипендънт " през същата година принцеса Басма се оплака, че нейните рецензии се посрещат с отрицание в Саудитска Арабия.

През 2016 година Басма закрива някои от лондонските си компании и се връща в Саудитска Арабия. А през 2018 трансферира останалата част от бизнеса на една от дъщерите си. Макар да твърди, че не е под напън, от началото на 2018 година принцесата на процедура прекратява обществените си изяви.

Предполага се, че в началото принцесата е била обвинена в опит да избяга от страната. Но има и други вероятни пояснения за нейното изгубване: фамилен спор, обвързван със синовете ѝ. Миналата година саудитските медии оповестиха, че нейните синове са били забъркани в нахлуване против служител на реда, след което били арестувани без обвиняване в очакване на следствието. Възможно е точно този сюжет да е задържал принцесата в страната. Според неин бизнес сътрудник, принцеса Басма е съумяла да се пребори за освобождението на синовете си.

Сложни взаимоотношения

Мадауи ал Рашид, експертка за Саудитска Арабия в Лондонското учебно заведение по стопанска система, изрече пред Дъждовни води и следното съмнение: че принцеса Басма може да е забъркана в фамилен спор за завещание или за попечителството над децата ѝ. Ал Рашид изяснява, че по принцип членовете на кралското семейство могат да пътуват в чужбина единствено със особено позволение, а за принцесите важи цялостен пакет от защитни ограничения: " Защото се тревожат за тяхната чест ", изяснява експертката. Според нея е малко евентуално член на кралското семейство да бъде арестуван без знанието на управниците.

Като най-малка щерка измежду общо 115-те деца на починалия крал Сауд, принцеса Басма принадлежи към един клон на фамилията, който преди време е бил считан за евентуална опция на сегашната власт в лицето на крал Салман и неговия наследник. Днес кралското семейство се състои от към 14 хиляди души, като другите разклонения постоянно се борят между тях за власт и въздействие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР