Принц Хенрик, съпруг на датската кралица Маргрете Втора, почина на

...
Принц Хенрик, съпруг на датската кралица Маргрете Втора, почина на
Коментари Харесай

Почина принц Хенрик, съпругът на датската кралица

Принц Хенрик, брачен партньор на датската кралица Маргрете Втора, умря на 83-годишна възраст, предадоха международните организации, като се позоваха на известие на датския кралски замък.

Принцът е умрял нощес малко преди среднощ в съня си в двореца Фреденсборг, на към 40 километра северно от Копенхаген. Кралицата и двамата му синове са били до него.

Принцът от предишния месец се лекуваше поради белодробно инфектиране в болница в столицата, само че след това, когато положението му се утежни, той бе изместен в двореца във Фреденсборг.

Хенрик е французин, роден в Таланс в Югозападна Франция. Пълното му име е Анри Мари Жан Андре, граф дьо Лаборд дьо Монпеза. В ранните си години е живял във Виетнам, където татко му, също граф, се занимава със фамилен бизнес. През 1939 година фамилията му се прибира във Франция. Хенрик учи в учебно заведение на йезуитите в Бордо. През 1950 година се връща в Ханой и се дипломира в гимназия там, а след това учи право и политически науки в Сорбоната в Париж. Учи китайски и виетнамски в Националното учебно заведение за източни езици в Париж.

По време на военната си работа той е в пехотата в Алжир в интервала 1959-1962 година После постъпва на работа във френското външно министерство на постове в Азия и най-после във френското посолство в Лондон.

Запознава се с престолонаследничката на Дания Маргрете на вечеря в Лондон през 1965 година, където тя учи. Тя му прави усещане с умеенето си да води диалог. Срещат се година по-късно на женитба в Шотландия и най-после той я кани на частна вечеря. После тя признава, че се е влюбила бясно в него.

През 1967 година се женят и той става лутеран и трансформира името си на Хенрик. Маргрете става монарх през 1972 година Тя и Хенрик имат двама сина - Фредрик, роден през 1968 година, и Йоахим, роден през 1969 година

През годините принцът не криеше, че би желал да играе по-значима роля от тази на принц консорт. Той и кралицата споделяха ползи в изкуството и културата. Принцът разгласява няколко книги с лирика, илюстрирани от кралицата, както и готварски книги и записките си.

Принцът и кралицата признаваха, че са желали да имат повече време, което да прекарат дружно със синовете си, преди да се посветят на формалните отговорности, произлизащи от коронясването на Маргрете.

През 2017 година кралският замък разгласи, че принцът страда от деменция. Кралската дойка отпразнува златната си женитба през същата година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР