Принц Чарлз навършва днес 70 години и все още е

...
Принц Чарлз навършва днес 70 години и все още е
Коментари Харесай

Принц Чарлз навърши 70 години

Принц Чарлз навършва през днешния ден 70 години и към момента е престолонаследник - роля, която му е отредена като дете, предадоха международните осведомителни организации.

Когато стане крал след гибелта на майка си кралица Елизабет Втора, принц Чарлз ще е чакал най-дълго спрямо предшествениците си да оглави кралското семейство с 1000-годишни обичаи.

Някои монархисти се притесняват, а републиканците се надяват, че принц Чарлз няма да е добър крал. Почитателите му разчитат мъдростта му, предпазливостта му и загрижеността му за околната среда да му завоюват социална поддръжка. Качествата на принц Чарлз обаче са засенчени от отношението му към първата му брачна половинка принцеса Даяна и скандалния им бракоразвод. Тя беше фаворитка на нацията и доста хора още са враждебно настроени към втората му брачна половинка Камила.

Чарлз Филип Артър Джордж, принц на Уелс, херцог на Корнуол, херцог на Ротси, граф на Карик, барон на Ренфру, граф на Честър, лорд на Айълс, принц на Шотландия, е роден в Бъкингамския замък на 14 ноември 1948 година Той е на четири години, когато умира дядо му Джордж Шести и майка му става кралица. Принц Чарлз ненавижда отдалеченото си шотландско учебно заведение, само че е първият престолонаследник, който приключва университет - Кеймбридж.

Принц Чарлз е разгласен за принц на Уелс (наследник на английския престол) на тържествена гала през 1969 година Той е престолонаследник още от четиригодишен, когато майка му се възкачва на трона. Макар и на 92 години, кралица Елизабет Втора е в положително здраве и няма никакви проекти да абдикира. През януари 2006 година обаче тя му трансферира някои от формалните си функционалности. Той я съпровожда в пътуванията в чужбина или я съставлява.

Рекордът му по очакване за короната е 66 години. До 21 април 2011 година той принадлежи на крал Едуард Седми (1841 - 1910), наследник на кралица Виктория. Той би трябвало да чака за престола 59 години, 2 месеца и 13 дни. Когато принц Чарлз се възкачи на трона, ще усъвършенства възрастовия връх на Уилям Четвърти (1765 - 1837), който става крал на 64 години, 10 месеца и 5 дни.

Всички - и последователи и недоброжелатели, признават, че принц Чарлз е предан на формалните си отговорности. Работният му ден стартира със закуската и свършва в среднощ. Почивни дни няма.

В персоналния си живот принц Чарлз обича изкуствата, театъра, литературата, поп музиката. Голям почитател е на Ленард Коен. Най-щастлив е в градината си, обича Шекспир, рисува акварели, писал е детски книги.

Каузите, които поддържа, са обезпечаване на работа на младите, разговор сред хората с разнообразни вяри, опазването на околната среда. Принц Чарлз е патрон на повече от 420 организации, измежду които английският Червен кръст, Световният фонд за дивата природа, президент е на Кралската Шекспирова компания и на Кралския балет.

Най-голям минус за принц Чарлз в очите на британците е разводът му с принцеса Даяна и последвалата му сватба с Камила през 2005 година Мнозина упрекват точно Камила за неуспеха на брака му.

Анкета от януари тази година сподели, че принц Чарлз е обичаният представител на кралското семейство едвам за 9 % от британците. 54 % имат положително мнение за него, а 24 % - неприятно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР