Принадлежащите на българското национално малцинство сръбски граждани вече ще могат

...
Принадлежащите на българското национално малцинство сръбски граждани вече ще могат
Коментари Харесай

Сърбия връща българските фамилии в Западните покрайнини

Принадлежащите на българското национално малцинство сръбски жители към този момент ще могат да употребяват изписване на женските фамилни имена и според разпоредбите на българския език и писменост с окончания на ”-ова ”, ”-ева ” и ”-ска ”.
Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Оттам означават, че това е постигнатото вследствие на целенасочената работа на българската страна в последните две години и откакто въпросът бе подложен от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Досегашната процедура бе женските фамилни имена на хората с българско съзнание в Сърбия да приключват на " -ов ", " -ев " и " -ски ".

Посолството ни в Белград е публично известено за смяната, въведена с акт на сръбското Министерство на държавната администрация и локалното самоуправление от 25 декември 2018 година С него са дадени разпоредби на всички общински и градски администрации в Сърбия за практическото използване на опцията за изписване на женски фамилни според разпоредбите на българския език и писменост.

В допълнение, министър Бранко Ружич е приел предлагането на българския дипломат Радко Влайков Сърбия да организира разяснителна акция измежду българското национално малцинство. Нейната цел е да разпространява опцията за именуване по разпоредбите на българския език освен на новородени деца, само че и за промени на актуалните женски фамилни имена.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР