Принадлежащите на българското национално малцинство сръбски граждани вече ще могат

...
Принадлежащите на българското национално малцинство сръбски граждани вече ще могат
Коментари Харесай

Женските фамилии в Сърбия вече ще могат да се изписват и по българския правопис

Принадлежащите на българското национално малцинство с ръбски жители към този момент ще могат да изписват женските фамилни имена и според българския правопис, оповестиха от Външно министерство. Съгласно разпоредбите на българския език и писменост женските фамилни имена са с окончания на " -ова ", " -ева " и " -ска ".

Досегашната процедура бе женските фамилни имена на хората с българско съзнание в Сърбия да приключват на " -ов ", " -ев " и " -ски ", у точняват от ведомството. Промяната е въведена с акт на сръбското Министерство на държавната администрация и локалното самоуправление от 25 декември 2018 година Българското посолство бе публично известено за нея.  

С акта са дадени разпоредби на всички общински и градски администрации в Сърбия за практическото използване на опцията за изписване на женски фамилни според разпоредбите на българския език и писменост.

Сръбският министър Бранко Ружич е приел предлагането на българския дипломат Радко Влайков Сърбия да организира разяснителна акция измежду българското национално малцинство. Целта на акцията е да разпространява опцията за именуване по разпоредбите на българския език освен на новородени деца, само че и за промени на актуалните женски фамилни имена.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР