Примож Роглич (LottoNL-Jumbo) донесе историческа първа победа за Словения на

...
Примож Роглич (LottoNL-Jumbo) донесе историческа първа победа за Словения на
Коментари Харесай

Словения с първа победа в Тур дьо Франс

Примож Роглич (LottoNL-Jumbo) донесе историческа първа победа за Словения на Тур дьо Франс. Новобранецът беше част от група, която се откъсна рано. В неповторим жанр той нападна финалното нанагорнище на Кол дю Галибие - най-високата точка на цялата обиколка - 2 645 метра. И натрупа преднина от над минута, която задържа при стръмното втурване до финала.

За втората позиция, даваща бонуси, се сбориха все асове от челото. Ромен Барде (AG2R La Mondiale) опита няколко офанзиви още на изкачването, само че не му останаха свежи крайници за финала. Това разреши на колумбиеца Ригоберто Уран (Cannondale-Drapac) да вземе второто място и скъпи 6 секунди бонус. Трети финишира Крис Фрум, носителят на Жълтата фланелка и цялостен любимец.

Така се стигна до неповторимото състояние, в което Уран и Барде се изравниха на второто място в генералното класиране на 27 секунди от аса на Sky. Големият губещ през днешния ден е Фабио Ару. Италианецът от Астана закъса още при офанзивите на Барде при изкачването. И макар че няколко пъти догонваше самичък и постави невероятни старания, без помощ от съотборник сдаде второто място.

Ару към този момент е четвърти  на 53 секунди от водача. Последният планински стадий е на следващия ден. Това е и последният късмет някой да  застигне Фрум, който през днешния ден не се даде на тежкото изкачвате. След това опциите за триумф против британеца отиват в областта на фантастиката.

Извън борбата за първите места стадий номер 17 ще бъде запомнен с две неща. След рухване се отхвърли Марсел Кител, който завоюва със спринт пет стадия в надпреварата тази година.

Френският президент  Еманюел Макрон пък посети персонално надпреварата през днешния ден. Той се качи в една от колите за последните 65 километра.

Класирането през днешния ден

1. Примож Роглич LottoNl-Jumbo 5:07:41
2. Ригоберто Уран Cannondale-Drapac 0:01:13
3. Крис Фрум Team Sky
4. Ромен Барде AG2R La Mondiale
5. Варен Баргил Sunweb 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР