Примитивна форма на живот е съществувала на Земята преди 3,95

...
Примитивна форма на живот е съществувала на Земята преди 3,95
Коментари Харесай

Имало е живот на Земята преди 3,95 милиарда години

Примитивна форма на живот е съществувала на Земята преди 3,95 милиарда години, когато нашата планета била подложена на интензивни бомбардировки от комети и метеорити, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

"В седиментни скали, датиращи отпреди 3,95 милиарда години, на полуостров Лабрадор в Канада открихме най-древните доказателства за живот на Земята ", съобщи един от създателите на проучването Цуйоши Комия от Токийския университет в Япония.

"По това време Земята, която се е формирала преди 4,56 милиарда години, била бомбардирана от комети. "

От една година вестите за точната дата, когато се е появил живот на Земята, се редуват една след друга и провокират яростни диспути измежду учените. През септември 2016 година учени оповестиха, че в Гренландия разкрили строматолити - варовикови структури, образувани от фосилизирани микроорганизми, на 3,7 милиарда години. През месец март бе обявено, че в скалните формирания Нувуагитук в Канада са открити фосилизирани микроорганизми на 3,77 - 4,29 милиарда години.

Този път японски учени направили проучвания в северната част на полуостров Лабрадор, където скалите са на към 3,95 милиарда години. Бил изследван изотопният състав на зрънца графит (въглерод), с цел да се разбере дали е с органически генезис или не. Учените се поинтересували какво е съотношението сред въглерод 13 и въглерод 12.

"За да се развият, организмите избират леките изотопи, като да вземем за пример въглерод 12, пред по-тежките, като въглерод 13 ", разясни Комия.

Екипът му открил, че зрънцата графит са със доста по-голямо наличие на въглерод 12. Учените заключили, че "подписът " на този графит е биогенен, т.е. произлиза от живи организми.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. "Нейчър ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР