Примирието в Близкия изток се запазва. Прекратяването на огъня между

...
Примирието в Близкия изток се запазва. Прекратяването на огъня между
Коментари Харесай

Спешна хуманитарна помощ пристига в Ивицата Газа след примирието

Примирието в Близкия изток се резервира. Прекратяването на огъня сред Израел и палестинските бойци даде опция да дойдат първите конвои с филантропична помощ. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание финансова поддръжка за възобновяване на Газа. Като част от напъните за опазване на примирието, държавният секретар Антъни Блинкен ще посети Израел и палестинските територии на Западния бряг в сряда и четвъртък.

Спешна филантропична помощ за Газа, часове след прекратяването на огъня сред Израел и групировката Хамас.

Хиляди палестинци се върнаха по домовете си след прекъсването на въздушните удари, само че завариха съсипия. Според управляващите възобновяване може да отнеме години.

Световната здравна организация прикани за основаването на коридори за евакуация на ранените.

Организация на обединените нации ще даде спомагателна помощ в размер на 4 и половина милиона $ за Ивицата Газа. Тя е по линия на Централния фонд за реагиране при изключителни обстановки. Така, по този начин дружно с отпусната по-рано средства, общият размер на помощта е 18 милиона и 600 хиляди $.

" 13 филантропични камиона с храна, ваксини против COVID-19, еднократни медицински произведения, медикаменти, в това число за оказване на незабавна помощ, предоставени от Организация на обединените нации и сътрудници, влязоха в Газа след частичното отваряне на пропускателния пункт Керем Шалом ", сподели Стефан Дюжарик, представител на генералния секретар на Организация на обединените нации.

Президентът Джо Байдън също разгласи, че Съединени американски щати, дружно с други страни, ще вземат участие във възобновяване на домовете в Газа, само че не и на военния потенциал на Хамас.

" Няма смяна в уговорката ми към сигурността на Израел, точка! Промяната е, че към момента имаме потребност от решение за две страни. Това е единственият отговор ", сподели Джо Байдън, президент на Съединени американски щати.

Повече от 250 души починаха в 11-дневния спор сред Израел и палестинските бойци. Непосредствено след влизането в действие на примирието, и двете страни оповестиха победа. Жителите на Газа прекараха следващата безсънна нощ - само че този път не поради въздушните удари, а с цел да честват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР