Примирието между Израел и Хамас е удължено с два дни,

...
Примирието между Израел и Хамас е удължено с два дни,
Коментари Харесай

Израел и Хамас удължиха примирието с още два дни

Примирието сред Израел и Хамас е удължено с два дни, заяви в понеделник Ройтерс.

Войната стартира, откакто ислямистката паравоенна формация Хамас, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС), в Израел на 7 октомври, умъртви към 1200 души и взе към 240 заложници. Израел отговори с пълномащабна офанзива над Ивицата Газа, която докара до над 14 000 жертви.

Хамас и Израел реализираха краткотрайно помирение, което стартира в петък. Оттогава всеки ден групировката освобождаваше заложници, а Израел - арестувани палестинци.

По-рано Израел сподели, че ще удължава примирието с по един ден за всеки 10 освободени заложници, като по този метод ще обезпечи известна отмора на палестинците в Ивицата Газа.

" Постигнато е съглашение за удължение на филантропичната пауза с още два дни в Ивицата Газа ", заяви представител на катарското външно министерство в обява в обществената мрежа X. Хамас също сподели, че се е съгласил на двудневно удължение. Нямаше неотложен коментар от страна на Израел, само че чиновник на Белия дом удостовери, че е реализирано съглашение.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън благодари на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху , както и на Катар и Египет - които са съдействали за провеждането на непреки договаряния.

В понеделник израелските военни оповестиха, че в Израел са пристигнали 11 израелски заложници - последните, които бяха освободени според изискванията на първичното помирение.

Катар сподели, че измежду новоосвободените заложници, всички с двойно поданство, има трима с френско поданство, двама с немско поданство и шестима аржентински жители.

По-рано Хамас заяви, че е получил лист с 33 палестинци, които ще бъдат освободени от израелски затвори в подмяна. Групировката сподели, че измежду тях има три дами затворнички и 30 малолетни. Хамас е освободил общо 69 души от петък насам, в това число израелци и задгранични жители.

Съгласно изискванията на съществуващото четиридневно съглашение Хамас трябваше да освободи общо 50 израелски дами и деца. В съглашението нямаше ограничаване за броя на чужденците, които групировката може да освободи.

Преди последните освобождавания израелски представител сподели, че общият брой на заложниците, които към момента се държат в Газа в понеделник, е 184 , в това число 14 чужденци и 80 израелци с двойно поданство.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР