Примери за нарушения на конвенцията на ООН за правата на

...
Примери за нарушения на конвенцията на ООН за правата на
Коментари Харесай

Погазват се правата на психично болните

Примери за нарушавания на конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората в неравностойно състояние са прекалено много кревати в една стая; прекомерно дребни пространства, които не разрешават персонално пространство; липса на място за предпазване на персонални движимости. Всичко това може да се види в част от клиниките и центровете за хора с психологични болести у нас. Веднъж утвърдили Конвенцията, ние би трябвало съответно да приспособим стандартите си към нея и да почитаме правата на тези пациенти. Това мнение изрази пред “Труд ” проф. Силвана Галдеризи, настоящ президент на Европейската психиатрична асоциация. Тя е на посещаване у нас с представители на организацията по самодейност на националния ни съветник по психиатрия акад. Дроздстой Стоянов.

Както “Труд ” писа, задачата е да се направи външна оценка на системата и да се изготви отчет с рекомендации за промяна на най-недофинансирания и безстопанствен бранш в опазването на здравето ни – психиатрията. Това ще стане към края на октомври.

ЕПА ще изготви разбор с оценка и рекомендации въз основата на наблюдения и обиколки из лечебни заведения, прелиминарен отчет самокритика, основан на данни от Националния център по публично здраве и разбори и серия от работни срещи и разискване на вероятни различни модели в областта на психиатричната грижа.

Проф. Силвана Галдеризи, президент на ЕПА:


Психиатрията в Курило би трябвало да се реалокира


Необходими са доста вложения в бранша


 admin-ajax-1 – Проф. Галдеризи, бяхте на обиколка в няколко психиатрични лечебни заведения и отделения у страната. Какви са първите Ви усещания?
– До момента посетихме няколко разнообразни типа институции за хора с ментални проблеми. Сред тях са Центърът за психологично здраве и Националната психиатрична болница в Курило “Св. Иван Рилски ”. Видях добра организация на работа, което, несъмнено, се поддържа и писмено. Добрата организация изключително важи за университетските звена и клиники. Отчитаме обаче липса на занимателна активност, отвън медикаментозното лекуване, друга терапия не се организира. Пациентите прекарват огромна част от деня, лежешком в леглото, а това не е добре нито за физическото, нито за душевното здраве.

– Материалната база в “Св. Иван Рилски ” е в тежко положение от години.
– Условията там са доста, доста небогати. Институции в сходно материално положение имат потребност не от реорганизация, а от изцяло преструктуриране и пренасяне на друго място. Тези два вида институции – Държавни психиатрични лечебни заведения (ДПБ) и Центрове за психологично здраве (ЦПС) съставляват 70% от местата за ментална грижа в България. Има доста работа, която би трябвало да се свърши и са нужни доста средства и инвестиция в психологичното здраве. И това не е рекомендация, а обвързване. Причината е, че доста страни, в това число вашата, са приели конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания, което включва и пациентите с психологични болести и условията би трябвало да се съблюдават.

– Какво ще се случи през октомври?
– През октомври ще излезем с отчет, с разбор на актуалната обстановка в България във връзка с психиатричната грижа, основан, освен на видяното от нас, само че и на всички данни, които са ни предоставени от Националния център по публично здраве и разбори.

Акад. Дроздстой Стоянов, народен съветник:


Разногласия в гилдията пречат на промяната


Съществуват групи в сектора, които се водят от материални ползи


 admin-ajax-2 – Акад. Стоянов, в качеството си на народен съветник по психиатрия поканихте у нас оценители от Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), които да изготвят отчет за положението на бранша през октомври. Защо?
– Причината за това мое решение, което е в съгласие и преведено в деяние с поддръжката на Министерството на здравеопазването е, че вътре в самата професионална колегия съществуват различия, които господстват повече от 20 години и затрудняват опцията за промени в бранша. Други сходни визити от чужбина, без да са били даже оторизирани от министерството или Народното събрание, са завършвали без основни резултати. Психиатрите за жалост са се разделили на няколко групи, които имат съществени различия между тях. Това пречи на постигането на общ консенсус, който да се показа на ръководещите като решение на проблемите в областта на психиатричната грижа.

– Посочете образец в тази тенденция.
– Например искане за бюджет – посредством държавна дотация да вземем за пример, или посредством пари от НЗОК. Има надълбоко несъгласие по тематиката за клиничните пътеки в психиатрията. Пътеки няма поради острата съпротива на съответна група, съгласно която сумата, която ще бъде предоставена за бранша, ще е сравнима или даже по-малка и от сегашната държавната дотация, която получаваме.

– Каква е тази съпротива и какви са претекстовете й?
– Това са хора от самото съсловие и се движат от материални ползи. Те излизат с банални причини.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР