Примата на българската поп музика Лили Иванова празнува днес рожден

...
Примата на българската поп музика Лили Иванова празнува днес рожден
Коментари Харесай

Лили Иванова става на 80

Примата на българската поп музика Лили Иванова чества през днешния ден рожден ден. Тя навършва 80 години.

Лили Иванова е родена в гр. Кубрат. Тя е кръстена на умрялата си по-голяма сестра Лиляна. В кръщелното удостоверение е записана като Лиляна Иванова Петрова. Завършила е медицински колеж във Варна. По-късно работи като здравна сестра.

Лили Иванова твърди, че поредност от дребни знаци са я подтикнали към това да пожелае да се занимава съществено с пеене . Единият е  инцидентно дочут диалог сред бъдещия ѝ брачен партньор и негов сътрудник,  че тя има гений и би могла да добие популярност и пари от музика. Друг знак е окуражаващо  предсказание на ръка от стара циганк а. Трети знак е мощното усещане от осъществяването на  песента „ Камино “  от певицата Ирина Чмихова на концерт в читалището в Кубрат. Лили Иванова моли певицата да ѝ даде текста на песента, тя ѝ споделя, че ще го направи, когато се прибере в София, само че по този начин и не помни да го направи. Текстът бива свален от нейни другари, които са създали любителски магнитофонен запис на концерта и по този начин тя разучава песента.

Изпълнителката научава, че с цел да може да се занимава съществено с музика, ѝ е нужна така наречен „ категория “ (документ, удостоверяващ изпълнителски умения), заради което стартира за към две седмици да пее в цигански оркестър, свирещ в ресторант в Кубрат, а по-късно, на прослушване от комисия в Русе, получава „ трета категория “ за певица. По това време тя осъзнава, че има глас за сцена, което ѝ дава убеденост да потърси професионално развиване в София. Родителите ѝ са срещу, заради неприятното мнение за артистите, само че тя е решена да отстоява задачата си.

През 1960 година, до момента в който към момента работи като здравна сестра, Лили Иванова пътува два пъти до София, с цел да опознае какви благоприятни условия за реализация би имала. За второто посещаване си взема два дни отпуск и посещава бюро „ Естрада “ (да не се бърка със бранш „ Естрада “ на Концертна дирекция) с готовност за изява, само че не знае, че тази институция дава отговор единствено за назначенията в заведенията за хранене. Оттам ѝ оферират да пее в ресторант „ Сините камъни “ в Сливен, само че тя отхвърля.  Така и не се свързват с нея до идващия ден и заради липса на друго предложение , тя се прибира назад в Кубрат. Впоследствие натрупа пътуващи музиканти чуват за гения ѝ и оферират да се причисли към тях. Те обикалят читалища и театри, с цел да изнасят безвъзмездни концерти пред служащи. Длъжността ѝ е държавна с хонорар по 5 или 8 лева на концерт. Певицата обаче не е задоволена от равнището и напуща както групата, по този начин и работата в болничното заведение.

Точно в този интервал Лили Иванова се среща и омъжва за първия си брачен партньор – Георги Павлов, който е бил разпределен в с. Завет, близо до Кубрат. Сватбата е в извънредно стеснен кръг – участват едвам четирима души. Тъй като разпределението му изтича, техният взаимен живот стартира в къщата на родителите му в Перник, само че бракът им не просъществува дълго, заради битови компликации и неразбирателства със свекърва ѝ, която не утвърждава певческата ѝ кариера. По време на брака си и живота в Перник тя по-често има опция да пътува до София и да изследва опциите за по-нататъшно певческо развиване. Поради неуредиците в брака си, не след дълго тя взема решение повече да не се връща в Перник, а по-късно (около 1964 г.) желае и бракоразвод.

През 1961 година е утвърдена за прослушване в " Концертна дирекция " , София, която провежда първото задгранично турне дружно с Емил Димитров, Ирина Чмихова и Мария Косева в Румъния.

През 1963 година тя взе участие в програмата на хотел " Амбасадор " и спектакъл " Танасе " в Букурещ. Блестящото ѝ показване е отразено в четири директни излъчвания по румънската държавна телевизия.

Първия си албум Лили Иванова издава по предложение на румънската компания Electrecord през 1963 година, която е и първата дългосвиреща плоча на български реализатор.

Първата песен на Лили е " Витоша " по музика и текст на Михаил Манолов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР