Примабалерината на Болшой театър Мария Александрова е солист на първия

...
Примабалерината на Болшой театър Мария Александрова е солист на първия
Коментари Харесай

Примабалерината Мария Александрова: Не обичам да живея празен живот

Примабалерината на " Болшой спектакъл " Мария Александрова е солист на първия по рода си 3D балетен театър " Лебедово езеро " у нас.

Всяко малко момиченце мечтае да стане балерина.

„ Моментът, в който пожелах да бъда балерина беше, когато бях на 8. На тази възраст аз изцяло разбирах решението си да се отдам на балета.

Не мога да кажа, че съм мечтала за балета – не съм си представяла лебеди, пачки, розови облекла. Просто на 8 разбрах, че желая да се занимавам с това и то ще се трансформира в моя живот”.

Разликата сред фантазията и действителността е една – работа.

„ Тази специалност те учи на това, че в случай че искаш да бъдеш благополучен човек – без значение дали става дума за балет или не, щастието е в работата”, споделя тя.

Спомня си първия път, когато стъпва на сцената на " Болшой спектакъл ".

„ Бях още ученичка и това за мен беше едно голямо, безумно красиво пространство, и мога да кажа, че това място открадна сърцето ми”.

20 години по-късно, сърцето на Мария още принадлежи на театъра и балета.

– Колко отдадена сте на всяка роля?
– Не обичам да пребивавам празен живот. Не обичам да изживявам даже ден в пустош и не обичам да стъпвам на сцената без възприятие. Аз съм доста жива! Това е моят кръст.

– Има ли безусловно съвършено зрелище?

– Съвършеният театър се случва извънредно рядко и споменът за него остава дълго. Много комплициран въпрос, тъй като идеалният театър се случва и ти живееш от един подобен театър до идващия подобен. Но всякога, в който излизаш на сцената, правиш всичко по силите си, с цел да бъде идеално. Просто, тъй като не можеш по различен метод.

Казва, че в никакъв случай не е правила компромис в името на балета.

– А имали ли сте сложни моменти в персоналния си живот, в които балетът да ви е помагал?
– Една от отличителните особености на артистите, които излизат на сцена, които знаят какво е сцената – без значение дали е театрална, балетна е, че в най-трудните си моменти те се стремят да не бъдат " хванати ". Лесно е да предпочетем околните си в тежък миг. Може би феновете ще си помислят, че сме безчувствени или егоисти, че нямаме страсти. Но в подобен миг, когато твой непосредствен си тръгне да вземем за пример и изпаднеш в положение, в което не знаеш по какъв начин да съществуваш – да преживееш случилото се на сцената е доста по-лесно.

– На какво ви научи балетът?
– Когато желаех на 8 години да стана балерина имах вяра, че балетът ще ме научи на живот. Помага ми да разбирам за какво хората са такива или други, за какво постъпват по този начин или другояче, за какво мислят по избран метод. За всеки въпрос балетът има отговор, което не е толкоз необичайно. Но аз въпреки всичко се занимавам със себе си, с моята работа. Избрала съм това предопределение и не постоянно е леко, само че съм извънредно благополучен човек.

На сцената на зала 1 на НДК, Мария Александрова ще си партнира със солиста на " Болшой спектакъл " Владислав Лантратов и още 37 от най-хубавите балетисти на Русия.

3D спектакълът " Лебедово езеро " ще забележим в София на 13 декември, а 2 дни по-късно - на 15-ти декември, " Руският мултимедиен спектакъл " ще гостува и във Варна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР