Приложната магия днес предизвиква скептицизъм и насмешка у по-реалистично настроените

...
Приложната магия днес предизвиква скептицизъм и насмешка у по-реалистично настроените
Коментари Харесай

Развързване на късмета с три възела

Приложната магия през днешния ден провокира песимизъм и подигравка у по-реалистично настроените хора. На другия полюс са вярващите в силата на магическите ритуали, които са отзвук от антични вярвания и практики от предишното. Тогава хората са вярвали, че един възел може да направи същински чудеса.

Според една балтийска фолклорна приказка, преди да потеглят на път, моряците имали бит да отиват при вълшебник, който да завърже кърпата на капитана или корабното въже с 3 възела. Те трябвало да им оказват помощ при неприятни условия в морето.

Ако корабът бъде застигнат от безветрие, развързвали първия възел. Той щял да донесе лек ветрец, който да издуе платната в мечтаната посока.

Когато бързали да се приберат вкъщи, моряците развързвали втория възел и той помагал на кораба да се пътува бързо към брега.

Никога не развързвали обаче третият възел, той носел морските стихии, а те можели да отнесат съда във вътрешността в морето.

Както балтийците, по този начин и северните нации, а също и латиноамериканците имат вяра, че във възела се крие магия.

У нас също битува вярване, че възелът завързва шанса, може да задължи благоденствието вкъщи.

 развърване на шанса с възли

В националните ни приказки се споделя за връзването на житните класове, на мартениците и даже котката с билки на Еньовден. Не са единствено предметите, във възела, с който са завързани се крие магия.

С възел може да се завърже шанс, да се резервира детето от уроки, а даже да се промени държанието на погрешния мъж или жена. Има обаче 2 изключителни правила - младоженци и бременни не би трябвало да заплитат възли.

Самият възел е безпристрастен, само че той може да добие мощ, в случай че в него се вложи мисъл или желание. Така се заключва енергиен заряд, който има мощ да въздейства позитивно или негативно.

За предотвратяване би трябвало да се вземе червен конец, да се вържат 3 възела и да се носи на ръката. При връзването се назовава това, което се изисква като въздействие.

Възелът за шанс и благоденствие е най-добре да се направи от конци в няколко цвята. Може да се върже като предмет в семейството. Първоначалното му място е източната част на дома, където би трябвало да престои 3 дни. После се слага някъде, където има допир с всеки член на фамилията. Добре е този домакински талисман да се пази от непознати погледи, изключително в наличие на непознати.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР