Приложенията TikTok и WeChat на китайските компании Bytedance и Tencent

...
Приложенията TikTok и WeChat на китайските компании Bytedance и Tencent
Коментари Харесай

САЩ спира TikTok и WeChat от неделя

Приложенията TikTok и WeChat на китайските компании Bytedance и Tencent ще бъдат неразрешени за евакуиране в Съединени американски щати от неделя, оповестиха от администрацията на Доналд Тръмп. Решението идва след седмици на спекулации и старания на американските и китайските управляващи да реализират съглашение, което ще разреши на услугите да продължат да работят в Съединени американски щати.

„ Днешните дейности за следващ път потвърждават, че президентът Тръмп ще направи всичко по силите си, с цел да подсигурява националната ни сигурност и да отбрани американците от заканите на китайската комунистическа партия”, съобщи американският министър на търговията Уилбър Рос, представен от CNET.

„ По напътствие на президента предприехме обилни дейности за битка със злонамереното събиране на персонални данни на американските жители, като в същото време разпространяваме нашите национални полезности, демократични правила, учредени на разпоредбите, и нападателно използване на американските закони и разпоредби”, добави министърът.

Бъдещето на TikTok в Съединени американски щати е неразбираемо от началото на това лято, откакто Тръмп изрече опасения, че китайската компания-майка ByteDance може да бъде принудена да дава данни за американски консуматори на китайското държавно управление. ByteDance, от своя страна, твърди, че съхранява потребителски данни в Съединени американски щати с аварийно копие в Сингапур. Компанията увери, че няма да дава данни на китайското държавно управление, в случай че това бъде поискано от нея.

На 6 август Тръмп подписа изпълнителна заповед, която не разрешава транзакции с WeChat в Съединени американски щати, наричайки месинджъра, благосъстоятелност на китайския колос Tencent, „ значителна” опасност за националната сигурност.

Президентът прикани ByteDance да продаде TikTok, в случай че не желае да бъде неразрешена в Съединени американски щати. Той прегледа и възможната договорка сред Oracle и ByteDance, която ще направи американската компания „ приближен снабдител на технологии” за TikTok в Съединени американски щати, кадърен да адресира опасенията за националната сигурност.

Уилбър Рос съобщи през днешния ден, че заканите, идващи от WeChat и TikTok, са сходни, само че не идентични, като добави, че и двете съставляват „ недопустим риск за националната ни сигурност”. По неговите думи, възбраните, оповестени през днешния ден, ще защитят потребителите в Съединени американски щати, като отстраняват достъпа до приложенията и доста понижат тяхната функционалност.

От неделя Министерството на търговията не разрешава „ всяко даване на услуга за разпространяване или поддръжка на мобилни приложения WeChat или TikTok, формиран код или актуализации на приложенията посредством онлайн магазин за мобилни приложения в САЩ”, както и „ всяко даване на услуги посредством WeChat мобилно приложение за превод на средства или обработка на заплащания в САЩ”.

Допълнителни забрани ще влязат в действие в неделя за WeChat и на 12 ноември за TikTok, в това число възбрана на „ услуги за хостинг в интернет, позволяващи действието или оптимизирането” на приложенията и възбрана за потребление на съставния код, функционалности или услуги на мобилните приложения във действието на програмен продукт или услуги, създадени и/или налични в САЩ”, гласи информацията от Министерството на търговията.

В известието се отбелязва също, че възбраните в заповедта против TikTok могат да бъдат анулирани, в случай че компанията успее да отговори на опасенията за националната сигурност до 12 ноември. ByteDance, Tencent и китайското посолство във Вашингтон към момента не са коментирали заповедта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР