Приложението FaceАpp, с което се забавляват милиони интернет потребители по

Приложението FaceАpp, с което се забавляват милиони интернет потребители по ...

Експерти: FaceАpp е дело на почти анонимна руска компания, може да има злоупотреба с лични данни.

Приложението FaceАpp, с което се забавляват милиони интернет потребители по света, е продукт на руската компания Wireless Lab, базирана в Санкт Петербург. Приложението предлага да "състари" или "да подмлади" лицето на потребителя, при което той предоставя оригиналната си снимка без да има гаранция с какви цели ще бъде използвана тя, предупреждава Дойче веле.

Агресивните руски интернет операции в западните страни обаче породиха редица въпроси за това с какви цели руската компания събира милиони изображения на хора от цял свят.

Само по себе си приложението FaceАpp е доказателство за това колко лесно и незабелязано изображенията може да бъдат манипулирани. В

Програмата е базирана върху изкуствен интелект, който познава добре естествените процеси на стареене и може да ги приложи към всяко лице. Забавният характер на приложението му осигури достъп до многомилионна аудитория. В момента FaceApp е на първо място по изтегляния в магазините на Apple и Android.

Широката популярност обаче не идва веднага, приложението е на пазара от около две години. То стана популярно едва сега, след като известни личности от цял свят започнаха да публикуват свои снимки в мрежата. Феновете на социалните мрежи се изкушават да изпробват нова прическа или да се сдобият с виртуална брада. Някои функции, като виртуалните мустаци, например, са достъпни срещу заплащане в размер на 44 евро или срещу едногодишен абонамент от 20 евро.

Масираното разпространение на FaceApp предизвика и първите предупреждения, че предоставените лични данни може да бъдат използвани с користни цели.

Единственото, което се знае за компанията Wireless Lab - че централата й се намира в Санкт Петербург, става ясно от общите условия за употреба. С изключение на тази информация за фирмата не се знае нищо друго.

При по-задълбочен поглед върху правилата за поверителност, първоначалният възторг от употребата на приложението бързо изчезва. Компанията не само че събира данни от потребителите, но и съхранява изображенията, посочва Дойче веле.

Шефът на компанията Ярослав Гончаров твърди, че в приложението се качват само изходните изображения на потребителите, които те искат да обработят. Сървърите не били в Русия, а например в САЩ, Сингапур или Ирландия. Освен това били собственост на Амазон или Гугъл. Той твърди също, че повечето снимки се изтриват в рамките на 48 часа, както и че метаданните се предоставят само на рекламни партньори.

Припомняме, когато избухна скандалът с друга руска компания от IT сектора - лаборатория "Касперски", управата й също отричаше да е замесена в противозаконни дейности.

Федералният пълномощник по защитата на данните Улрих Келбер предупреждава, че важни лични данни могат да попаднат на грешното място. Според него формулировката в условията за ползване е прекалено "неясна".

В САЩ, където бдителността е повишена след руската намеса в президентските избори през 2016 г., не изключват в скоро време ФБР да се заеме с FaceАpp. Сенаторът Чък Шумър вече изпрати писмо до властите, с което настоява агенцията за защита на потребителите и ФБР да проучат дали чрез приложението не се предават данни от граждани на САЩ на трети страни. /news.bg

Източник: dnesplus.bg