Приложението FaceАpp, с което се забавляват милиони интернет потребители по

...
Приложението FaceАpp, с което се забавляват милиони интернет потребители по
Коментари Харесай

Експерти: FaceАpp е дело на почти анонимна руска компания, може да има злоупотреба с лични данни

Приложението FaceАpp, с което се забавляват милиони интернет консуматори по света, е артикул на съветската компания Wireless Lab, основана в Санкт Петербург. Приложението предлага да " състари " или " да подмлади " лицето на потребителя, при което той дава истинската си фотография без да има гаранция с какви цели ще бъде употребена тя, предизвестява Дойче веле.

Агресивните съветски интернет интервенции в западните страни обаче породиха редица въпроси за това с какви цели съветската компания събира милиони изображения на хора от целия свят.

Само по себе си приложението FaceАpp е доказателство за това какъв брой елементарно и неусетно изображенията може да бъдат манипулирани. В

Програмата е основана върху изкуствен интелект, който познава добре естествените процеси на стареене и може да ги приложи към всяко лице. Забавният темперамент на приложението му обезпечи достъп до многомилионна публика. В момента FaceApp е преди всичко по изтегляния в магазините на Apple и Android.

Широката известност обаче не идва незабавно, приложението е на пазара от към две години. То стана известно едвам в този момент, откакто известни персони от целия свят започнаха да разгласяват свои фотоси в мрежата. Феновете на обществените мрежи се изкушават да тестват нова прическа или да се снабдят с виртуална брада. Някои функционалности, като виртуалните мустаци, да вземем за пример, са налични против възнаграждение в размер на 44 евро или против едногодишен абонамент от 20 евро.

Масираното разпространяване на FaceApp провокира и първите предизвестия, че предоставените персонални данни може да бъдат употребявани с користни цели.

Единственото, което се знае за компанията Wireless Lab - че централата й се намира в Санкт Петербург, излиза наяве от общите условия за приложимост. С изключение на тази информация за компанията не се знае нищо друго.

При по-задълбочен взор върху разпоредбите за дискретност, първичният екстаз от използването на приложението бързо изчезва. Компанията освен че събира данни от потребителите, само че и съхранява изображенията, показва Дойче веле.

Шефът на компанията Ярослав Гончаров твърди, че в приложението се качват единствено изходните изображения на потребителите, които те желаят да обработят. Сървърите не били в Русия, а да вземем за пример в Съединени американски щати, Сингапур или Ирландия. Освен това били благосъстоятелност на Амазон или Google. Той твърди също, че множеството фотоси се изтриват в границите на 48 часа, както и че метаданните се дават единствено на рекламни сътрудници.

Припомняме, когато избухна абсурдът с друга съветска компания от IT бранша - лаборатория " Касперски ", управата й също отхвърляше да е забъркана в незаконни действия.

Федералният прокурист по отбраната на данните Улрих Келбер предизвестява, че значими персонални данни могат да попаднат на неверното място. Според него формулировката в изискванията за прилагане е прекомерно " неразбираема ".

В Съединени американски щати, където бдителността е нараснала след съветската интервенция в президентските избори през 2016 година, не изключват в скоро време ФБР да се заеме с FaceАpp. Сенаторът Чък Шумър към този момент изпрати писмо до управляващите, с което упорства организацията за отбрана на потребителите и ФБР да проучат дали посредством приложението не се предават данни от жители на Съединени американски щати на трети страни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР