Приложението е-Здраве вече е с обновена версия и нови допълнителни

...
Приложението е-Здраве вече е с обновена версия и нови допълнителни
Коментари Харесай

Борис Костадинов: Личните здравни данни са напълно защитени

Приложението е-Здраве към този момент е с актуализирана версия и нови спомагателни модули - „ Кръводарявания “ и „ Личен картон “, а тези нови функционалности ще улеснят доста както лекарите, по този начин и пациентите. Хората могат да бъдат изцяло спокойни за сигурността на персоналните си здравни данни и цялата въведена информация. Това съобщи пред телевизия Bulgaria ON AIR шефът на отдел „ Софтуерна интеграция “ към „ Информационно обслужване “ Борис Костадинов.

„ Целта на функционалността „ Личен картон “ е да има цялост, минималната значима информация за пациента на едно място – тегло, растеж, кръвна група, както и контактно лице за незабавни случаи. Данните се вкарват от самия пациент, само че са налични за лекарите, включително и за тези от „ Спешна помощ “. Другата функционалност, която сме въвели, са допълненията в модула „ Имунизации “ – следи се по кое време идва моментът за идната доза, в случай че има такава, какъвто е казусът с някои типове имунизации, системата ще може и да напомни на пациента “, изясни експертът.

Той акцентира, че частта с направленията е разширена.

„ Пациентите могат да проследят по кое време едно направление е в развой на обработка и това е изключително скъпо, когато направлението е за лабораторни проучвания, пациентът ще може да види коя тъкмо лаборатория работи по него “, сподели той.

Борис Костадинов бе безапелационен, че данните ще отразяват извършените проучвания и лекувания, както и хоспитализациите.

„ Всички данни са извънредно добре предпазени и достъпът до тях ще се контролира строго. Води се доста подробен вестник на достъпа и за лица, които ще имат право на подобен. Това ще може да бъде проследявано, като пациентът във всеки един миг ще може да отвори да наблюдава тъкмо кой и в кой миг е имал достъп до неговата персонална здравна информация “, увери той и добави, че при неправда може да се заяви на органите на реда.

Специалистът акцентира, че лекарите ще бъдат доста улеснени, тъй като единствено с един клик ще могат до получат достъп до доста огромна и в някои случаи трупана с години информация – най-много когато се касае за хронично заболели пациенти, които са посещавали доста лечебни заведения, съветвали са се с доста лекари от разнообразни специалности, провеждали са всевъзможни проучвания в разнообразни лаборатории.

По думите му пациентите също ще бъдат в по-добра обстановка, тъй като няма да им се постанова да събират всички проучвания на хартия, да внимават информацията да не се загуби, да не не помнят някои документи, когато потеглят за обзор или за консултация за второ мнение и така нататък

Специалистът акцентира, че задачата на основаването на приложението е пациентът да упражнява надзор върху това по какъв начин се случва лекуването. Той даде образец със случаи, в които лекари не могат да вкарат даден обзор в осведомителната система, тъй като съгласно данните в нея пациентът се намира в болница.

„ Приложението е изцяло гратис. За да го достъпите, би трябвало да отидете в уеб браузъра на адрес my.his.bg. Там можете да се авторизирате с електронен автограф. В бъдеще ще се опитаме да разтеглим опциите за вход – все още можем да влезем с физически или облачни подписи “, означи той и добави, че е невъзможно да се направи скрийншот при отворено приложение.

Предстои да бъде създадена система, която да изпраща известия до пациентите за „ събитията “, свързани със здравето им. Ще бъде прибавен и повсеместен екран за електронни хоспитализации в мобилното приложение, добави Борис Костадинов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР