Прилагането на смъртно наказание в Беларус не позволява страната да

...
Прилагането на смъртно наказание в Беларус не позволява страната да
Коментари Харесай

Беларус трябва да махне смъртното наказание, за да стане член на Съвета на Европа

Прилагането на смъртно наказване в Беларус не разрешава страната да бъде член на Съвета на Европа. Това съобщи през днешния ден президентът на Австрия Александър Ван дер Белен след среща във Виена с беларуския президент Александър Лукашенко , съобщи ТАСС.

Той добави, че използването на крайната наказателна мярка в Беларус е един от противоречивите въпроси в връзките сред някогашната руска република и Европейския съюз. " Австрия е за налагането на мораториум ", сподели Ван дер Белен.



Лукашенко отговори, че в неговата страна постоянно се вършат анкети за отменянето на смъртното наказване, само че към този момент няма смяна в публичните настройки, откакто с референдум през 1996 година бе решено да има смъртно наказване. " Струва ли си този въпрос да бъде подложен на референдум, с цел да получим негативен отговор? Мисля, че не си коства ", заключи той.
Ван дер Белен похвали управляващите в Минск за значимата им роля в мирния развой в Украйна . Лукашенко съобщи, че участието на Беларус в програмата на Европейски Съюз " Източно партньорство " не е ориентирано против трети страни.

Беларус е единствената страна в Европа, в която се ползва смъртно наказване. През последните 20 години в страната са осъществени над 400 изтезания, като единствено един наказан на гибел е бил опрощение от президента, напомня ТАСС.Лукашенко е през днешния ден на първото си посещаване в страна от Европейски Съюз, откакто през 2016 година съюзът анулира персоналните наказания против него. През 2002 година Европейски Съюз наложи визови забрани на членове на висшето беларуско управление, в това число на президента, поради нарушавания на правата на индивида. През февруари 2016 година Европейски Съюз не продължи глобите против 170 служители, измежду които Лукашенко, само че остави в действие оръжейното ембарго против Минск.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР