Прилагането на регламента, който обвързва европейското финансиране с принципите на

...
Прилагането на регламента, който обвързва европейското финансиране с принципите на
Коментари Харесай

Емил Радев с важен коментар за получателите на евросредства

 Прилагането на регламента, който обвързва европейското финансиране с правилата на правовата страна, не би трябвало да ощетява крайните получатели и бенефициентите в Европейски Съюз. Интересите им би трябвало да бъдат съответно предпазени, а заплащанията към тях – обезпечени. Тази позиция изрази пред сътрудниците си от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Той взе присъединяване в полемиката по регламента, с който спазването на върховенството на закона става изискване за отпущането на средства от бюджета на Европейски Съюз. Като докладчик на ЕНП в отрасловата комисия Емил Радев подчертава върху целите на политическата група, които откриха отражение и в постигнатото историческо съглашение сред Европейския парламент и държавите-членки в Европейски Съюз.

" Изключително значимо е възможните нарушавания на правилата на правовата страна да се разпознават въз основата на задълбочена оценка от страна на Европейската комисия. Тази оценка би трябвало да бъде изцяло безпристрастна и обективна и да регистрира съответната информация от всички налични източници ", посочи българският евродепутат. Още от предходния мандат на Екологичен потенциал той упорства за авансово избрани и ясни правила, с които Европейски Съюз да подсигурява, че парите на европейските данъкоплатци се изразходват добре, без да се нарушава върховенството на закона.

" Необходимо е подхванатите ограничения да бъдат пропорционални. Те би трябвало да се ползват единствено когато други процедури, планувани в законодателството на Европейски Съюз, не биха могли да обезпечат по-ефективна отбрана на европейския бюджет ", означи още Емил Радев, който е зам.-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Той поздрави преговорния екип за постигнатите договорености в отбрана на бюджета, само че и на върховенството на закона, демокрацията и главните права в Европейски Съюз. Предстои новият правилник да бъде гласуван в пленарната зала на Европейския парламент и да бъде да признат от Съвета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР