Прилагането на политики за по-успешно развитие на градовете и регионите

...
Прилагането на политики за по-успешно развитие на градовете и регионите
Коментари Харесай

Регионалните съвети за развитие ще са с водеща роля при избора на европроекти

Прилагането на политики за по-успешно развиване на градовете и районите в интервала след 2020 година, както и решение на проблемите пред териториалното доближаване разискаха на двудневен конгрес в Букурещ генералните шефове, виновни за териториалното доближаване и градските въпроси в страните от Европейски Съюз. Инициативата бе в границите на Румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз, като България бе показана от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова. Основата на диалози бе териториалният дневен ред на Европейски Съюз, който от 2010 година дава рамката и посоката за развиване на районите и териториите отвън административните граници, съобразена със характерните им потребности и потребности.

Пред участниците бе показан разбор на научната програмата за съдействие ЕСПОН 2020. Той демонстрира нуждата от задълбочаване на развиването на териториите по отношение на техните специфики, а не настоящия метод, който е главно секторно насочен на национално равнище. Според заместител районния министър използването на тази политика ще способства до по-доброто систематизиране на средствата от структурните фондове в програмния интервал след 2020 година

Николова разяснява и нуждата от приемането на управнически модели и правна рамка, които да обезпечат развиване на районите посредством осъществяване на интегрирани вложения. Така районите ще се развиват по отношение на функционалните, географски и естествени особености. " Интегрираният метод значи повече вложения, изпълнявани в партньорства сред секторните министерства, локалната власт, икономическите сътрудници и неправителствения бранш ", разяснява заместител районният министър по време на срещата. Тя изрази позиция, че България поддържа и приветства този метод на осъществяване на политики, насочени към територията и характерните й потребности.

Николова осведоми, че в почналата подготовка за идващия програмен интервал България е подпомагана и от Световната банка и Организацията за икономическо съдействие и развиване. Те ще предложат модели за преоформяне на районните препоръки за развиване, които да имат все по-решаваща и определяща роля за вложенията на равнище район, както и прехода към интегриран и синхронизиран метод за ориентиране на средствата сред секторните ведомства в поддръжка развиването на територията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР