Прилагането на пътната карта за изтегляне на сирийските кюрдски милиции

...
Прилагането на пътната карта за изтегляне на сирийските кюрдски милиции
Коментари Харесай

Турция и САЩ - затопляне на хоризонта

Прилагането на пътната карта за евакуиране на сирийските кюрдски милиции "Сили за отбрана на народа " от сирийския град Манбидж може да стане преломен пункт за връзките сред Турция е Съединени американски щати, е декларирал турският външен министър Мевлют Чавушоглу във Вашингтон, оповестява Анадолската организация.

Пътната карта за Манбидж се чака да бъде оповестена след среща през днешния ден във Вашингтон на Чавушоглу с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, която ще бъде съсредоточена върху въпроса за евакуиране на "Силите за отбрана на народа " от Манбидж и стабилността в региона.

Анкара преглежда кюрдските милиции "Сили за отбрана на народа " като терористична организация, обвързвана с Кюрдската работническа партия (ПКК).



Чавушоглу сподели, че поддръжката на Съединени американски щати за свързаната с ПКК терористична организация "Сили за отбрана на народа " в Сирия е един от най-сериозните проблеми, предизвикващи различие сред Анкара и Вашингтон.

Чавушоглу загатна също, че в американския Конгрес се основава отрицателната атмосфера по отношение на Турция по отношение на доставката на изтребители Ф-35 за Анкара.

Турският външен министър означи, че съглашението на Турция за покупка на ракетни системи С-400 от Русия също е основало напрежение сред Турция и Съединени американски щати.

Но преди да вземем тези системи от Русия, ние искахме да ги купим от нашите съдружници и от Съединени американски щати. Но те не ни продадоха такива системи. Ние трябваше да ги купим от Русия. Ако Съединени американски щати са подготвени да ни продадат, ние желаеме да купим и от нашите съдружници, е показал Чавушоглу.



Той е изтъкнал също поддръжката на Турция за палестинците по въпроса за статута на Ерусалим, като е показал, че някои мюсюлмански страни не са задоволително дейни по казуса.

Турция в никакъв случай няма да изостави Ерусалим, е изтъкнал турският външен министър.

Чавушоглу е подлагал на критика също американската администрация поради това, че не подхваща дейности за изгонване на водача на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) - ислямския просветител Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква за организирането на опита за прелом през юли 2016 година



Въпросът за ФЕТО също ще бъде дискутиран на срещата с Помпео
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР