Приключват археологическите проучвания на терена на площада около църквата „Света

...
Приключват археологическите проучвания на терена на площада около църквата „Света
Коментари Харесай

Откриха злато, антична гробница и работилница за бронз в София

Приключват археологическите изследвания на терена на площада към църквата „ Света Неделя “, свързани с късноантичния интервал, които се финансират от Столичната община към този момент четвърта година. Бяха открити близо 3 хиляди сребърни монети, които се съхраняват в Музея за история на София, а в този момент прибавяме и открити златни украшения. Това заяви през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова при разкопките на площад „ Св. Неделя “. На инспекцията участва и зам.-кметът на София доцент доктор Тодор Чобанов.

Екипът от археолози, под управлението на доктор Веселка Кацарова, работи на територия от към 1 дка. Разкритите археологически структури досега демонстрират, че дължината на разкритата антична социална постройка надвишава 50 м. Откритите находки са над 300 – най-вече монети, глинени съдове, лампи, предмети, украшения, в това число и такива, направени от злато.

"Предстои създаването на архитектурния план за площада, който да интегрира и експонира разкритите археологически находки " – сподели също кметът на София Фандъкова. По думите на кмета всичко, което се открие, да се експонира и София да продължи да се трансформира в известна културна дестинация.

"Главният проектант на София е подготвил заданието на архитектурния конкурс след няколко обществени разисквания. Очаква се през септември състезанието да бъде разгласен, като се надяваме да получим положителни планове, които да съчетават това пространство с пешеходните пространства на бул. "Витоша " и "Ларгото " и в това време да са забавни и запазващи археологията ", сподели още Фандъкова.

През последните години Столичната община поредно влага в разкриването и запазването на богатото културно-историческо завещание на София. Тази година продължава разкриването на ранното неолитно населено място „ Слатина “.

Снощи при реконструкцията на тротоара на ул. "Московска " беше открита прелестна късноантична гробница със фрески.

$Възложих да се направи подсилване на терена и незабавно да стартират изследванията на терена и разкриването ѝ. Главният проектант има задачата да направи план за експонирането ѝ на мястото, на което е открита. Ще ограничим работата на строителите в тази зона. Ще се съчетае пешеходното пространство с разкритото археологическо завещание ", сподели Фандъкова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР