Приключваме годината с 42 регистрирани огнища на африканска чума по

...
Приключваме годината с 42 регистрирани огнища на африканска чума по
Коментари Харесай

Танева: Приключваме годината с 42 регистрирани огнища на африканска чума

Приключваме годината с 42 регистрирани огнища на африканска чума по свинете (АЧС) и към 140 000 наранени домашни прасета, 200 са случаите на болест, наранени от африканската чума са близо 300 диви свине. Това уточни в доклад за свършената работа през 2019 година министърът земеделието, храните и горите Десислава Танева, съобщи „ Фокус “.

По думите й годината приключва и с изплатени за всички действия по очистване и битка с АЧС близо 70 милиона лв..

„ За превенционни действия, действия по заличаване на огнищата, обезщетения. Не изискуем нито един лев за която и да е от дейностите, свързани с ликвидацията на африканската чума по свинете. От тези платени 70 милиона лв., 9 милиона евро са получени от Европейска комисия и чакаме още 22 милиона евро съфинансиране “, означи Танева.

Министърът уточни, че единствено 8 от записаните огнища са в индустриални комплекси.

„ За съпоставяне желая да кажа единствено 2 числа какво съставлява АЧС като предизвикателство пред света. 51 наранени страни в целия свят към края на тази година с унищожени 6 милиона и 600 000 прасета, като имайте поради, че в част от страните информацията излиза и по-късно “, добави тя.

Танева подчертава и на индустриалните резултати на българските земеделци, като уточни, че можем да се похвалим с добра годишна продукция в региона на зърнените култури.

„ Пшеницата стига 6,1 милиона тона, което е 5 % нарастване, ечемикът – 20 “, добави тя.

За 2019 година българските фермери са получили общо 2,8 милиарда лв. поддръжка, от които над 1 милиард в последния месец.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР