Приключва първият етап от разкопките на мястото, където ще бъде

...
Приключва първият етап от разкопките на мястото, където ще бъде
Коментари Харесай

Тайните на древността: Какво се крие под бъдещата автогара на Созопол?

Приключва първият стадий от разкопките на мястото, където ще бъде издигната новата автогара в Созопол. Археолозите слязоха на повече от 6 метра дълбочина и ровът би трябвало да се укрепи, преди да продължат надолу.

Директорът на археологическия музей в Созопол и един от ръководителите на разкопките Димитър Недев заключи откритото досега.

Разкрит е манастир, датиран към края на XI век . В неговите граници е имало и черква от след средата на XII век. От нея са разкрити 2/3 от главната част на храма и се изследва притвора.

От манастира е изследван подробност, който обгръща постройка, състояща се от три пространства от северното крило на манастира. Предполага се, че е съществувал доникъде на XIII век.

Артефакт. Снимка: Община Созопол

След втората четвърт на XII век към манастира се образува огромен християнски некропол, който продължава до втората половина на XIII век .

От живота на манастира има огромно количество находки, които археолозите откриват в ями, защото в тези християнски паметни центрове съдовете, които се употребяват не може да напущат свещеното пространство . Открити са канделабри от 12-началото на XIII век. Изключително е богата находката от белоглинени керамични съдове с подглазурна декорация, в това число и локални, които имат особено излъскване и вълнообразна украса, която дава опция за доста тъкмо датиране . То се удостоверява и от монетните находки. Монетите са скифати – извити монети от времето на царуването на Комнините .

Артефакт. Снимка: Община Созопол

Намерени са също няколко кръста-реликварии , кръст с орнаменти от полускъпоценни камъни, както и обеци. Това е необичайност, защото в християнските погребения от този интервал рядко се срещат гробни блага .

В края на XIII век манастирът и църквата са унищожени от пожар . За това свидетелстват както пластовете от въглени, по този начин и обгорелите фрески. Те са падали в продължение на няколко години и са разпръснати съвсем в целия размер на църквата, в това число и в пространството на притвора. Находката от фрески е доста забавна и богата . Разкрити са елементи от лицата на трима светци, надписи, които включват както имената на светци, по този начин и елементи от молебствия . Тези находки подлежат на реституция , след която ще стане ясно кои са тези светци.

След унищожаването на църквата, върху нея е построен път . Това, съгласно Димитър Недев е доста необичайно събитие, тъй като свещените пространства по принцип не са се неглижирали. Той ще предложи улицата да се резервира и да се експонира в бъдещата автогара .

Във втория интервал от съществуването на църквата тя евентуално се е употребила главно за погребения . Вижда се спиране на солидния й дувар / необятен към 90см./ от север и от юг, а гробовете към нея са един в различен . До момента са проучени над 120 погребения, а в случай че се преброят и препогребванията, стават над 160.

Църквата е построена върху по-ранно християнско или византийско некрополно пространство . От него са разкрити два гроба, така наречен цистови, което значи гробници.

Едното заравяне е на дете. Там също има ями, в които се откриват огромни количества керамика . Находките удостоверяват резултатите от предходни изследвания, че под ранно християнския некропол ще бъде документиран и изследван римски некропол . Почти на едно равнище с него се откриват и елинистични гробове от 3 до началото на I век пр.Хр.

Сега следва на мястото на археологическия обект да дойде комисия от Министерството на културата.

Разкопките ще продължат през есент а. Те се реализират със съдействието и помощта на Община Созопол.

Опасен ли е „ Слънчев бряг “? Ето какво се поучават един различен британските туристи във Фейсбук

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР