Приключиха протестните акции в Минск и други беларуски градове, където

...
Приключиха протестните акции в Минск и други беларуски градове, където
Коментари Харесай

Близо 250 задържани при протестите в Беларус

Приключиха протестните акции в Минск и други беларуски градове, където опозицията още веднъж излезе на улиците с искане за оставка на президента Александър Лукашенко.

По време на неразрешените митинги в Минск "са арестувани към 250 жители ", съобщи говорителката на столичната полиция Наталия Ганусевич. Според нея те са нарушили законодателството за всеобщите прояви.
Правозащитният център Вясна заяви за 279 задържани, множеството в Минск, и разгласява имената им.

Миналата седмица бяха арестувани към 300 души, а седмица преди този момент - 1000, добавя ДПА.

Наречена "Марш на съседите ", през днешния ден акцията протече в нов формат. Демонстрантите бяха приканени да се събират по дворовете, а след това да се включват в колони на дребни групи вместо нормалните огромни шествия в центъра на столицата, предадоха ТАСС и Франс прес.

"Големи колони се образуваха във всички квартали на Минск без изключение. Полицията на Лукашенко обезверено се хвърля от един квартал към различен ", разяснява Телеграм каналът Нехта, координиращ до известна степен митинга.
Полицията разпръсна някои групи, хвърляйки гранати със сълзотворен газ. Електронното издание "Наша равнища " заяви за изстрели.

"Нека всеки да излезе на улиците на своя квартал и да види десетките, стотиците, хилядите свои приятели ", прикани през вчерашния ден във видеообръщение опозиционерката Светлана Тихановска, живееща в заточение в Литва, във връзка днешната акция, наречена Марш на съседите.

Както всяка неделя, центърът на Минск бе блокиран, доста метростанции бяха затворени, мобилният интернет беше стеснен. В града бяха ситуирани обилни полицейски сили за битка с вълнения, бронирани коли и водни оръдия.

Демонстрациите в страната привлякоха хиляди участници. Беларусите стачкуват против оповестеното от управляващите преизбиране на президента Лукашенко на 9 август с над 80 на 100 от гласовете, което опозицията оспорва. Подкрепен от Москва, Лукашенко отхвърля да напусне поста си. В петък той съобщи, че ще се отдръпна от властта, когато бъде призната нова конституция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР