Приключиха консултациите при президента. В петък президентът Румен Радев проведе

...
Приключиха консултациите при президента. В петък президентът Румен Радев проведе
Коментари Харесай

Радев изслуша партиите в подготовката им за кабинет

Приключиха консултациите при президента. В петък президентът Румен Радев организира съвещания с всички парламентарни партии преди да реши на кого да връчи третия мандат. Равносметката - обединенията от ръководещата коалиция са подготвени да създадат още един опит за кабинет. И показаха алените линии, които ги разделят, предава Нова тв.

На масата стои и въпросът дали идващият кабинет да е политически, или експертен. Опозицията настоя за предварителни избори. Мотивът им е, че опциите на това Народно събрание са изчерпани. Още с встъпителните си думи президентът уточни евентуалните рецесии пред един предстоящ кабинет - газовите доставки, поддръжката на пътища, парите по Плана за възобновяване и инфлацията.

„ За да се оправим с всичко това, ни би трябвало не просто договорка за ново държавно управление, а ръководство с небосвод напред ”, сподели Румен Радев.

Българска социалистическа партия влязоха при президента с съответна поръчка.

„ За нас основата би трябвало да е програмата, която изготвихме преди седмици с Политическа партия и Демократична България. Премиерът би трябвало да е от Политическа партия.  Предпочитаме политически прeд експертен кабинет, тъй като би трябвало някой да носи политическа отговорност ”, сподели Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия

Претенции за премиерския пост нямат и от Има Такъв Народ, само че държавно управление със същите 4 партии може да има, единствено в случай че водачите създадат крачка обратно.

„ Би трябвало да се структурира обединението по доста по-човешки метод. Не бих споделил, че ние сме напуснали държавното управление. Неспазването на националните ползи на една от партиите докара до това ”, съобщи Тошко Йорданов от „ ИТН ”.

Как да наподобява кабинетът при третия антикризисен мандат -  идея имат и от „ Демократична България ”.

„ Ключовото нещо ще е разговорът и ще сведем до най-малко изискванията, които ще слагаме. Политическата класа би трябвало да разбере, че хората чакат резултати, а не драми ”, сподели Христо Иванов, съпредседател на парламентарната група.

А може ли третият мандат да събере остарялата коалиция още веднъж - отговорът на този въпрос президентът потърси от първата политическа мощ.

„ От вас зависи дали в случай че подкрепите мандата, може да се случи кабинет. Готови ли сте на разговор с всички политически сили от сегашната коалиция? ”, попита Румен Радев и получи следния отговор от Кирил Петков:

„ Много зависи и вашето решение. Ако е при нашите съдружни сътрудници, ние ще сме диалогични с безусловно всички, които могат да взимат сами решения и не са подвластни от подмолни играчи отвън Народното събрание ”.

Така от „ Продължаваме  Промяната ” намекнаха, че няма да затварят вратата за разговор.

„ Единствената цена, за която не сме подготвени, е да дадем всички публични средства на шепа хора ”, разясни министър председателят в оставка.

От гербовата зала на „ Дондуков ” 2  - опозицията и през днешния ден беше безапелационна - основите на 47-ото Народно заседание би трябвало да се изградят отначало, с предварителни избори.

„ Предишната основа задава неверен модел. Свидетели сме на крива къща. Преди да се стигне до предварителни избори, е значимо какво има да се прави ”, съобщи Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи.

„ Трябва да се търсят устойчиви решения за България. Тук сме с целия си опит и експертиза ”, сподели Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„ Сегашният парламент в изцяло банкрутирал. Това и слепите го виждат ”, разяснява Костадин  Костадинов, ръководител на „ Възраждане ”.

От тук нататък президентът има една седмица, с цел да вземе решение при кого да отиде третият мандат.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР