Приключиха консултациите на президента Румен Радев с политическите партии за

...
Приключиха консултациите на президента Румен Радев с политическите партии за
Коментари Харесай

Край на консултациите, очаква се връчване на първия мандат за съставяне на правителство

Приключиха консултациите на президента Румен Радев с политическите партии за сформиране на държавно управление. Очаква се президентът да разгласи дата за връчване на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Тази заран президентът организира съвещания с три политически партии - Има Такъв Народ, Демократична България и " Възраждане ".

Консултациите се правят в каскада от рецесии. Това изисква отговорно деяние освен в народен, само че и в интернационален проект, значи амбициозна, единна външна политика, с цел да отстояваме ползите си и да не допуснем България да остане в периферията на Европейски Съюз. Надявам се да извличате поука от миналата година. Не мога да не отбележа Вашата поредна позиция при отстояване на националния интерес по въпроса с РСМ, по тази причина чакам и Вашето отговорно отношение при договарянията за сформиране на държавно управление. Сложна е обстановката в Народното събрание, нужни са старания за сформиране на държавно управление, от руга страна са нужни дейности за приемането на значими закони за ПВУ и Бюджета. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на " ИТН " при консултациите за сформиране на държавно управление.

Президентската институция постъпва отговорно в миг на серпантина от рецесии. Това не се осъзнава от част от политическите партии сега. Вашата роля сега е извънредно значима и е радостно, че го осъзнавате и не се криете зад някой различен, отговори Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Благодаря за оценката, че сме поредни, тъй като в политиката през днешния ден всеки се върти оттова, откъдето духа вятъра. Ще употребявам малко безочливо обстановката да Ви помоля да разсекретите оня КСНС, с цел да се види кой лъже. Лицемерието и лъжата са метод на другарство, по тази причина е значимо българите да знаят кой лъже. На КСНС не се сподели нищо значимо, само че около него се изрекоха доста неистини.

Не считаме, че президентството и президента са мафиоти, тъй като другояче всички ще имаме срещи с мафията. Когато бъдем поканени на договаряния, ще отидем, само че не непременно, добави Йорданов.

Добре е да се знае истината, само че аз държа всеки един човек в този съвет да може да изкаже свободно своето мнение. Разсекретил съм стенограми за КТБ едвам откакто изпратих искане до всеки да каже дали е склонен. Не желая да се компрометира свободата на изложение при идващите КСНС.

Така президентът Румен Радев отговори на апела на Йорданов да разсекрети протокола от съвещанието на КСНС за РСМ.

Големият грях във връзка с българската политическа класа е, че не помниха македонските българи, не помниха нашите сънародници от РСМ. Това не се загатва нито в Договора за добросъседство от 2017 година, нито в Националната рамкова позиция се приказва за македонските българи и техните права, нито ветото, наложено от ГЕРБ през 2020 година, което беше наложено по наличие на историческия език и разногласия.- Темата за РСМ като страна, която дискриминира нашите сънародници, стартира да се слага преди една година. Проблемът не е двустранен, а европейски, тъй като визира фундаментите на Европейски Съюз, касаещи Копенхагенските критерии, недискриминацията и правата на индивида. Тогава европейските водачи започнаха да схващат същността на казуса и тогава по време на служебното държавно управление беше създаден Пакета " 5 плюс 1 ", който комисар Вархей даже кръсти " 1 плюс 5 ", тъй като това е най-важният проблем - човешките права на нашите сънародници. И оттова потегля разбирането в Европейски Съюз у всички водачи и европейски институции, че този въпрос би трябвало да откри решение. Аз сложих тук на КСНС предлжението да вземем всички решения, че главното наше искане би трябвало да бъде смяна в Конституцията на РСМ по този начин, че македонските българи да бъдат вписани паралелно с другите държавотворни нации. И освен това, сложих предлагането това да бъде наложително изискване за начало на договаряния за рухване на ветото. Тогава единствено вие подкрепихте, няма да разясня другите участници, само че тогава не се откри тази храброст и европейско отношение, тъй като това беше евдропейски метод.

Нашата политическа класа одобри този метод, прегърна го, едвам когато пристигна посредством президента Макрон. Защото през това време президентската институция продължи да работи непрекъснатос всички европейски водачи, с ръководителите на европейските институции това да стане факт. Благодарен съм на президента Макрон и на Френското председателство, тъй като това най-накрая беше заложено. Но би трябвало да има разлика - като се споделя " френско предложение ", - то е оформянето на преговорната рамка, където влезе условието за Конституцията, което е извънредно значимо, и това е справедливото решение.Това е решение не в интерес на България, не в интерес на македонските българи единствено, това е решение в интерес на Европа, тъй като е европейски метод.

Но другата част, Протоколът, който е съставка от Рамката, се създава тук и в РСМ. Аз чаках повече от този Протокол, тъй като в него са гаранциите и детайлите за другите въпроси, че френското предложение подсигурява човешките права. Но нашето културно-историческо завещание, историята, учебниците, изкореняването на езика на омразата, държанието на обществените медии, са обект като механизъм за надзор на този Протокол, и той точно дава наличието и механизмите, с които европейските институции ще управляват, следят, ще взимат решения за този дълъг преговорен развой.

Ако на КСНС през януари бях получил поддръжката на министър-председателя и другите министри, и от останалите партии това да залегне като категорично условие на България, ние нямаше да вършим това в последния миг. И благодаря на нашите дипломати, които одобриха извънредно отговорно тази линия, и които работиха интензивно в последните 1-2 месеца. Ако това беше направено при започване на френското председателство, съм уверен, че процесите щяха да са доста по-плавни, доста по-обмислени, и щяхме да имаме един пълностоен Протокол. Не желая дса злоупотребявам с мнението на който и да е, по този начин са решили нашите сътрудници, по този начин е решило държавното управление, и по този начин е работило, само че се веселя, че Европа одобри и застана зад своите правила и полезности добави Радев.

Президентът поздрави " Демократична България " за поредната им политика за провеждането на правосъдна промяна.

Българите чакат политиците да взимат съответни решения. За нас е значимо и външнополитическата политика да е съответна, единна и поредна, подкрепена от ясни решения в страната. Поздравявам ви за вашите поредни старания да поддържате тематиката за правосъдната промяна, която изпадна от дневния ред на кабинета. А в действителност това е и една от аргументите за срутва на доверието. При връчването на мандата на Политическа партия аз предизвестих, че в случай че не се подхващат обилни правосъдни промени, в първите 100 дни статуквото ще потърси реванш. Виждаме резултатите от забавянето на тези промени. Има крачки, само че закриването на спецсъдилищата е единствено първата крачка от този дълъг път. Вярвам, че ще продължите с тези старания и в границите на това Народно събрание. Важно е да се откри салдото сред времето и напъните на партиите за съставянето на нов кабинет. Предстои и работа по бюджета като законодателна основа за реализацията на Плана за резистентност. Разчитам на вашия политически опит да се откри това решение.

С тези думи президентът Румен Радев стартира консултациите с „ Демократична България “. Атанас Атанасов, Владислав Панев и Христо Иванов са представители на партията на срещата при президента.

Ние считаме, че Конституцията планува тези съвещания като антикризисна мярка. Дотолкова, доколкото задачата на Конституцията е да има държавно управление, а не избори, мисля, че е ясно, че това не може да бъде панацея. За нас рецесията има още един аспект – на политическата класа, в която всичко е прекомерно персонално. Оказа се невероятно да се води диалог по значителните проблеми, и в този смисъл тези съвещания са значим детайл от възобновяване на разговора, сподели Христо Иванов.

На този стадий мисля, че е значимо да се направи опит с първия мандат, тъй като без значение от всичко той е този, който продължава да е най-натоварен с упованията след изборите. Ще работим за правосъдната промяна, само че и през миналата половин година видяхме какъв брой е значимо да има политическо единодушие. Забавянето се случва в Народното събрание, с неспособност да дефинира цели и да ги придвижва. Това важи що се касае за настоящето болшинство, толкоз и за опозицията.

Съмнявам се, че нови политически избори ще решат казуса. Българската политическа класа не знае по какъв начин да приказва. Не знае по какъв начин да дефинира проблеми, и по какъв начин да застава зад тях, без значение от разликите, които има. Това е независим източник на политическа неустойчивост, разяснява Христо Иванов.

Смятаме, че усилието за сформиране на държавно управление с първия мандат е най-здравословно. Смятаме, че напъните с подобен мандат би трябвало да включват цели като Еврозоната, превъоръжаването, изчистването на съветското въздействие от бранш „ Сигурност “, това са наши цели. Това сподели съпредседателят на Демократична България Христо Иванов след консултациите при президента.

На въпрос дали ще се намерят шест гласа за сформиране на държавно управление, Иванов разяснява, че това е ключ към търсенето на политическа формула за устойчиво държавно управление. „ Довечера ще забележим от Политическа партия каква е тяхната визия и каква формула ще предложат, и ще обсъдим всичко това “, добави Иванов.

Има прозорец от в този момент до локалните избори, в който е значимо да бъде обезпечено ръководство на страната, тъй като това е интервал, в който можем да създадем решителна стъпка за влизане в Еврозоната. Или във връзка с превъоръжаването – не е ясно дали ще се служи.

За страдание, не наподобява един идващ парламент да бъде по-добър от позиция на благоприятни условия да се търсят работещи уравнения, тъй че ще обсъдим по какъв начин Политическа партия си показват вероятните политически формули. Ние няма да предлагаме никакви формули.

Със сигурност има електорални учредения за това Демократична България да се яви взаимно с Политическа партия на изборите, добави Иванов. „ На предишните избори още предложихме такова взаимно явяване на избори “, добави Иванов.

Много държа да се прави разлика с нашия жанр на говорене – ние заобикаляме персонализация в българската политика. След разискване с мандатоносителя ще разясняваме с кого бихме говорили. И до момента сме дали своят вот с ГЕРБ и Движение за права и свободи по решения за РСМ или Украйна – в случай че се заложат избрани политически цели, за които се откри хигиенична формула, която разрешава поддръжка, това е допустимо, само че би трябвало да се разиска. Трябва да се откри формула, при която ГЕРБ и Движение за права и свободи да са отвън изпълнителната власт, тъй като те не престават да бъдат недопустим участник във властта, добави Иванов.

Докато президентът организираше съвещания с политическите сили, от пресцентъра на " Продължаваме промяната " оповестиха, че стартират съвещания с Демократична България, Българска социалистическа партия и самостоятелни депутати за сформиране на държавно управление.

На свое съвещание в София Националният съвет на “Продължаваме Промяната ” реши и даде мандат за започването на договаряния за ново държавно управление. Днес ще бъдат извършени съвещания с Демократична България и Българска социалистическа партия, както и с самостоятелните депутати по отношение на съставянето на кабинет, оповестиха от партията.

Националният съвет планува договарянията да се водят въз основата на ясна стратегия и задължения. От страна на Политическа партия в договарянията ще вземат участие Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров. При единодушие се предлага състав на кабинета и проект за деяние под формата на обществена покана към всички депутати в Народното събрание, като задачата е образуване на болшинство от 121 депутати против корупцията и задкулисието.

“Длъжни сме да създадем всичко допустимо да съставим държавно управление, отчитайки желанието на болшинството от българските жители. Особено в актуалната обстановка, при която не би било отговорно да оставим страната без жизнерадостен кабинет или най-малко да опитаме да съставим подобен ”, разяснява Андрей Гюров, ръководител на парламентарната група.

Според водача на " Възраждане " Костадин Костадинов пък няма смисъл от съвещания и сформиране на ново държавно управление, а от нови избори.

Тук съм да благодаря за това, че сте бърз в дейностите си съгласно Конституцията, тъй като тя ви дава да преценявате самичък периодите в нея, а вие сте очевидно угрижен за политическата рецесия в страната. С тези думи водачът на „ Възраждане “ се обърна към президента Румен Радев по време на консултациите за сформиране на държавно управление, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Нашето виждане е, че главният и най-бърз метод за превъзмогване на политическата рецесия, която е провокирана от дейностите и бездействията на досегашния кабинет, са предварителните избори. Колкото по-скоро, толкоз по-добре. Затова насрочването на тези съвещания в границите на безусловно деня след свалянето на държавното управление, са явен знак, че оценявате сериозността на обстановката и нямате желание да пилеете повече време на България.

Ние считаме същото – че излизането от тази рецесия на доверие, която се съчетава и с тежката икономическа и инфлационна рецесия, и за връщането най-малко частично на доверието на българските жители към политическия хайлайф, са нови избори.

Този парламент е изцяло изчерпран. Не бихме могли да приказваме с която и да е политическа мощ, изключително след гласуването на проблема РСМ предходната седмица, където се обрисуваха не червени линии, а безусловно камиони, е провеждането на предварителни избори като референдум за бъдещето на България оттук нататък. Защото публичните настройки не са като преди 6-7 месеца, обстановката е динамична освен у нас, само че и по света. Нека за следващ път отидем на изпит за доверие. Колкото по-бързо са предварителните избори, толкоз по-добре, добави Костадинов./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР