Приключиха археологическите проучвания под връх Драгойна, които се провеждат ежегодно

...
Приключиха археологическите проучвания под връх Драгойна, които се провеждат ежегодно
Коментари Харесай

Археолозиха направиха нечувано откритие в Пловдивско

Приключиха археологическите изследвания под връх Драгойна, които се организират годишно всяка година в продължение на 11 години към този момент.

25 студенти по археология от Пловдивския и Шуменския университет участваха тази година в разкопките на обекта Църквището, намиращ се в североизточното подножие на връх Драгойна край едноименното първомайско село. Ръководител на групата и тази година бе доцент Иво Топалилов, а негов заместител основен помощник - Божидар Драганов.

Тази година археолозите продължиха разкопките в манастирския комплекс, оголен преди 2 години, само че към южния ограден дувар на комплекса, с цел да се разбере на каква повърхност се е разполагал той. Едновременно с това изследвания бяха направени и в западната половина на терена.

Според доцент Топалилов това, което са разкрили, е верижно ситуирани пространства, свързани между тях. Според него комплексът обгръща цялата тераса на хълма, на който се намира Църквището, а това е голям по своите размери комплекс, който през обособените столетия е претърпял обилни трансформации, само че е запазил своето значение като свещено за християните място. Според доцент Топалилов това е най-ранният манастир, оголен в Тракия, който стартира да действа още от началото на 5-и век.

Ръководителят на групата изрече удовлетворение от тазгодишните находки и изрази вяра следващата година да има още веднъж сходни резултати. Комплексно снимане на археологическия обект Църквището направи Иван Саров.

Целият екип, ангажиран с разкопките, изрече специфични благодарности на кмета на общината Ангел Папазов за оказаната безрезервната поддръжка и внимание по време на изследванията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР