Приключи успешното участие на България и Министерство на туризма в

...
Приключи успешното участие на България и Министерство на туризма в
Коментари Харесай

Как се представихме на ITB в Берлин

Приключи сполучливото присъединяване на България и Министерство на туризма в най-голямото в света и влиятелно туристическо ревю – Internationale Tourismus Börse /ITB/ – Берлин, Германия, което се организира през миналата седмица. През последните три години ревюто се организираше единствено в цифров формат поради пандемията, а от тази ITB се завърна в нов формат, предопределен единствено за експерти в туристическата промишленост.

България се показа с един от най-хубавите си до момента национални щандове – с най-модерна досега визия по всеобщата оценка на бизнеса, ситуиран на извънредно отзивчиво място в една от общо 35-те покои на „ Мессе Берлин “. Въпреки присъединяване на голям брой изложители, българският щанд бе в съседство със страната сътрудник на това ревю – Грузия, която провежда встъпителната церемония вечер; бе директно до щанда на Полша, която е един от топ предпочитаните ни пазари в туризма и в една изложбена палата дружно с домакина Берлин.

Щандът ни получи особено внимание от генералния секретар на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации Зураб Пололикашвили, който поздрави българския министър на туризма Илин Димитров. Двамата посетиха щандовете на България и на Грузия, организираха неофициални диалози в границите на изложбените дни и разискаха идното домакинство на София за 68-та сесия на Регионална комисия „ Европа “ на СОТ в първите дни на юни.

Пътуването се завръща, светът се сплотява за мир посредством туризма, да превърнем рецесията във опция – това бяха част от посланията на генералния секретар на СОТ към участниците в ревюто. Зураб Пололикашвили заяви, че до края на годината в Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации чакат цялостно възобновяване от пандемията с планирани равнища 80-95% до края на 2023 година

Българският щанд, квалифициран от Министерството на туризма на повърхност от 500 кв. м, бе ситуиран в новата зала Hub 27 на изложбения конгресен център Berlin Expo Center. На него 44 български туристически компании и общински администрации имаха опция да осъществят контакти и да проведат бизнес срещите си в приветлива работна среда. На щанда с изключение на цифровите преносими екрани и огромните рекламни визии на дестинация България, представящи неповторимата и разнообразна българска природа, имаше опция да се реализира виртуална разходка, бе ситуиран бар за кафе, а в следобедите България бе професионално показана с висококачествени български виновност, които гостите можеха да опитат на особено проведените винени дегустации.

Част от чувството за България сътвори и световноизвестният джаз музикант Владимир Кърпаров, притежател на многочислени награди, който от две десетилетия е част от мултикултурната артистична джаз сцена на Берлин. Далеч от родината си, където си партнира с редица известни музиканти, той трансформира българската национална музика в основна съставна част от импровизациите си и в своя запазена марка. Това дискретно бе показано на българския щанд, както и по време на българското присъединяване в обичайния Дунавски салон в представителството на Баден-Вюртемберг в Берлин, във втората вечер от ревюто.

В наситената стратегия по време на ITB Берлин министър Димитров организира над 25 срещи с едни от най-големите представители на туристическия бизнес в Германия: с управлението на Асоциацията на немските туроператори DRV, която съставлява най-голямото и авторитетно туроператорско обединяване в Германия, с редица туроператори, измежду които всички съществени, които оперират на българския и немския пазар – като Дер Туристик (DER Touristik), FTI Group, Alltours Flugreisen GmbH, Schauinsland Reisen и други, както и с авиопревозвачи, с които бяха разисквани благоприятни условия за увеличение на полетите към България.

Всички споделиха оптимизъм, че броят на записванията са във възходяща наклонност, въпреки и към този момент под равнищата на предпандемичната 2019 година. Обобщената цифра на растежа, който се чака за лято 2023 по отношение на предходната година, на база осъществени записвания досега, е над 20 %. В срещите се включи и туристическото аташе на страната ни в Берлин Тихомир Патарински.

Служебният министър на туризма доктор Илин Димитров организира и среща на политическо равнище с представителя на страната, който дава отговор за туризма в Германия – той разиска настоящи тематики от съвместен интерес с Дитер Янечек, координатор с сектор туризъм във Федералното министерство на стопанската система и изменението на климата, придружаван от неговия екип.

В поредицата от диалози министър Димитров посочи, че Германия е най-значимият търговски сътрудник на България и един от топ пазарите в областта на туризма.

Страната ни поредно работи за възобновяване му посредством организирането на редица интензивности за промотиране на дестинация България и богатите благоприятни условия, които предлагаме – като завършилото неотдавна “роудшоу ” в поредност от немски градове, провеждането на експедиентски и журналистически турове, институционални контакти и другарство на равнище бизнес към бизнес (с поредици от вида В2В срещи) сред двете страни. Участието на България на всички огромни известни и профилирани изложби в Германия също е значима част от работата, като до края на годината те ще станат общо пет – всичко това се прави с последна цел завръщането на все по-голям брой немски туристи у нас, след сериозните рецесии, които трансформираха обичайно положителните цифри на туристопотока – пандемията, близостта на войната в Украйна и икономическите последствия от тях.

Министър Димитров акцентира, че немските туристи са значими за България, защото стоят най-дълго, изпълват крилата на сезоните и са с добра просвета и потребителски настройки. Във фокуса на МТ е работа по възобновяване на доверието и по-различен и по-агресивен метод в промотирането на България, а тази смяна към този момент дава резултати, които най-добре ще се усетят дълготрайно следващата година.

В диалозите, на среща с представител на управлението на СМТ Щутгарт, България съобщи желание да кандидатства за страна сътрудник на най-мащабното туристическо ревю за всеобща аудитория в Европа СМТ Щутгарт за 2024 или 2025 година – и надлежно на проведените от тях три туристически тържища през годината – в Щутгарт през януари, в Хамбург през февруари и в Лайпциг през ноември, всяка с друга устременост в сектора.

Министър Димитров разиска и опцията за показване на България като дестинация за различен туризъм с представителите на ATTA – интернационалната Асоциация за авантюристичен туризъм. Министър Димитров показа упоритостта Пловдив да е хазаин през 2024 година на конгрес за различен и авантюристичен туризъм.

По време на визитата в Берлин се състоя и особено събитие в Българския културен център, на което беше показано съдействието в региона на здравния туризъм и богатите благоприятни условия, които България предлага като водеща СПА дестинация и страна на второ място в Европа по брой минерални извори.

“Да управляваме трансформацията ” – това бе мотото на тазгодишното интернационално ревю ITB Берлин 2023, откакто за травъл промишлеността думата “промяна ” беше основна за миналата година.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР