Приключи разследването на ОЛАФ по сигнала на Антикорупционен фонд“ /АКФ/

...
Приключи разследването на ОЛАФ по сигнала на Антикорупционен фонд“ /АКФ/
Коментари Харесай

АКФ: Шест години по-късно бяха потвърдени нарушенията от разследването „Комари за милиони“

Приключи следствието на ОЛАФ по сигнала на „ Антикорупционен фонд “ /АКФ/ относно  публичната поръчка за райониране на популациите с комари по река Дунав.

Данните удостоверяват до момента наложените от контролиращите органи наказания за 188 000 лв. , прецизират от фондациите в известие до медиите. Публикуваме цялостния му текст без редакторска интервенция:

„ АКФ алармира Службата за следствие на измами в Европейски Съюз (ОЛАФ) през юни 2017 година след инспекция на процедурата за възлагане на социална поръчка от Асоциацията на дунавските общини /АДО/.

В тази и други поръчки на АДО бяха открити голям брой знаци като класиране на участници с най-високи цени, премахване на участници и манипулиране на оценките за механически предложения. 

Припомняме че след сигнал от АКФ през 2017 година контролиращия орган от Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) наложи общо 10 финансови корекции на стойност близо 200 хиляди лв. (след обжалване от възложителя те бяха понижени с 12 818 лева.). “

АКФ напомня, че през 2017 година са били подадени сигнали до Министерство на районното развиване и благоустройството /МРРБ/, Сметна палата, Дирекция „ Одит на средства от Европейски Съюз “ към Министерство на финансите, Дирекция „ Защита на финансовите ползи на Европейски Съюз “ към Министерство на вътрешните работи, и Прокуратурата на България

До следствието стига след получен сигнал по отношение на поръчка за географска осведомителна система за райониране на популациите на комари по българската страна на река Дунав с планирана стойност 1 063 955 лева . с Данък добавена стойност.

Проектът се прави от АДО „ Дунав “ по европрограма за трансгранично съдействие с Румъния.

Експертите на АКФ тогава откриват редица нарушавания . Поръчката е извоювана от участника, подал най-висока цена , а цената, упомената от втория участник е с близо 1/3 по-ниска. Заданието по поръчката разрешава необятно и субективно пояснение на техническата оферта , която има съществена тежест в крайната оценка на фирмите-кандидати .

Вследствие от откритите нарушавания АКФ реши да прегледа обширно десетте най-големи поръчки на АДО „ Дунав “ и откри съществени знаци за нарушавания в процедурите, които са на обща стойност 3.8 млн. лева

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР