Приключи работата по проекта на Център за изследвания и анализи“

...
Приключи работата по проекта на Център за изследвания и анализи“
Коментари Харесай

Близо 100% от младите - зависими от смартфона и социалните мрежи

Приключи работата по плана на „ Център за проучвания и разбори “ – „ 100%- Ти “, който се осъществя по Национална стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10А от Закона за хазарта, която се реализира от Министерството на младежта и спорта. За пет месеца в границите на плана беше направена осведомителна акция, която от една страна притегли вниманието на обществеността към този проблем, а от друга способства за предварителната защита на зависимостите. В печатните медии бяха оповестени изявленията и отзиви на експерти психолози и психиатри, които работят в региона на лекуването на зависимости от друг тип- психотропни субстанции, алкохол. Особено място в акцията беше отделено на най-модерните типове зависимости към компютри, таблети и други видове крайни устройства, които се употребяват за интернет връзка. Бяха оповестени данните от социологическо изследване за новите типове зависимости. То е извършено от „ Глобъл метрикс “ и „ Центъра за проучвания и разбори “

Социологическо изследване на тематика: Новите зависимости и младежите

Целева група на проучването: младежи на възраст от 12 до 30 години. Обем на извадката: 650 онлайн изявленията. Изследването беше извършено през месец Септември 2018 година

Технологиите се развиват непрекъснато и стават неразделна част от всекидневието. Изследването демонстрира, че степента на владение на софтуерни устройства измежду младежите е висока – смарт телефон имат 98,3%, следва компютъра с 86,7%, таблет – 28,3%. Интересно е, че съвсем половината от интервюираните имат външна батерия за мобилен телефон и таблет, което свидетелства за висока степен на взаимозависимост от тези устройства и нужда непрестанно да имат зареждане.

Изследването демонстрира, че почти всички от интервюираните лица показват, че употребяват интернет за влизане в обществени мрежи (Facebook, Instagram, Twitter и др.) – 95%, втора по ред причина е поддържането на връзка с другари и родственици посредством приложения като Messenger, Viber, WhatsApp и други – 78,3%, следвано от слушане/сваляне на музика – 60%. Половината от респондентите показват, че употребяват интернет за четене на вести и осведомителни уеб сайтове. Най-малък е делът на показалите, че употребяват интернет за онлайн игри.

Изследването демонстрира другите форми на взаимозависимост на младежите от технологиите и по-конкретно: зависимостите към интернет, връзката посредством обществени мрежи, извършване на покупки, взаимозависимост от външния тип и тялото (ходят на фитнес всеки ден) и тн. Общуването с други хора посредством обществените мрежи, потреблението на интернет за развлекателни действия, дружно с гледането на филми и излъчвания по малкия екран са действия, които младите правят всеки ден. На процедура за момента новите зависимости не изместват обичайните форми на превозване на свободното време, а просто се вплитат в тях. Въпреки, че респондентите избират интернет връзката това не изключва и срещите на открито, навън, новото е, че неразделна част от срещите на открито са и обществените мрежи, известията посредством приложения и телефоните. Младите хора поддържат връзка, качват фотоси, разясняват и поддържат връзка до момента в който са в парка, пред блока или в двора на учебното заведение.

Данните демонстрират, че общуването посредством обществените мрежи съществено господства над останалите форми за превозване на свободното време. Общуването посредством обществените мрежи става доста по-популярно от общуването по телефона. Социалните мрежи и приложение са продан на фотоси, известия, младите могат да са приобщени към прекарването, без значение от разстояние и време – те са микс, който останалите форми на другарство не могат да дадат.

Какви са проявленията на новите зависимости:

 

 

·       Около една трета от младежите стават неспокойни, в случай че не помнят телефона си

·       Изнервят се, в случай че нямат достъп до интернет

·       Скучно им е, в случай че нямат достъп до интернет

·       Използват извършването на покупки на облекла за разтоварване

Налице е мощно разпространяваща се взаимозависимост от телефона и интернет – повече от половината запитани, показват, че не могат да устоят без телефон и интернет.

Интересно и много обезпокоително е, че тези нови зависимости стартират да се отразяват на такива всекидневни занимания като храненето и съня. Над една трета от младежите спят по-малко поради общуването в обществените мрежи или приложения за известия и продан на наличие.

Новите зависимости засягат даже храненето. За младежите е нещо всекидневно да са с телефона си и да пишат даже, когато се хранят. Комуникацията посредством обществените мрежи е непрекъснато, когато си на открито с другари, на тържество, на ресторант. Пристрастяването към обществените мрежи при младежите даже води до пропускане на едно или повече от едно хранене дневно.

Интересно е, че тези зависимости са осъзнати, само че настройките измежду младежите да се освободят от тях съвсем отсъстват.

Над половината от младежите признават, че са подвластни от интернет, също толкоз от телефона си, една четвърт – от обществените мрежи.

Една от модерните зависимости, която е разпозната и все по-често коментирана е пристрастеността към фитнеса, към външния тип и тялото. Изследването ни демонстрира, че това е активност, която в преобладаваща част от случаите се правят два-три пъти седмично. Изследването посочва, че има една група, която показва, че тренира всеки ден (около една трета от младежите), което въпреки всичко е знак за взаимозависимост спорта и обработване на тялото в някаква степен. Четенето на книги за наслаждение е активност, която остава на назад във времето по периодичност, изместена от новите форми на другарство и развлечения. Респондентите показват, че веднъж-два пъти месечно или даже по-рядко отделят време за това, а когато го правят– четат по 1-2 часа.

В умозаключение – разпространяването на новите зависимости към този момент има много тревожни размери. Важно е да се помогне на младежите да преодолеят тези си зависимости и да се ограничи въздействието от техните последици.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР