Приключи протестът на представители на ресторантьори, превозвачи и на туристическия

...
Приключи протестът на представители на ресторантьори, превозвачи и на туристическия
Коментари Харесай

Бизнесът заплаши: Блокада на страната на 28 септември, ако не паднат ограниченията

Приключи митингът на представители на ресторантьори, превозвачи и на туристическия отрасъл в София против ограничаващите ограничения, въведени със заповед на здравния министър поради пандемията. Според представителите на бизнеса и на служащите в тези браншове по този начин се лимитира правото им на работа, а ограничения от страната в тяхна поддръжка липсват.

Организаторите на митинга предизвестиха, че в случай че не бъдат чути настояванията им за отпадане на ограничаващата заповед на здравния министър и за обезщетения, на 28 септември се чака обсада на страната, като се планува да бъдат затворени съществени пътни артерии и подходи към граничните пунктове.

Утре митинги ще има в разнообразни градове , измежду които Монтана и Кърджали.

Днесе протестиращите се събраха пред постройката на Народното събрание, където таксита и коли на вериги заведения за хранене блокираха придвижването по бул. " Цар Освободител ". При протестиращите излязоха депутатите Тошко Йорданов, Мая Манолова, Николина Ангелкова. Оратор ги прикани да се върнат в постройката на Народното събрание и да се заемат със същинската си активност. " Ние сме браншови организации, нямаме нищо общо с тези 240 души вътре ", разяснява пред публицисти Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията. Той добави, че работата на депутатите е да са в Народното събрание и да вършат и одобряват закони, а не в работно време да се смесват с протестиращите. Тошко Йорданов и Мая Манолова обясниха пред публицисти наличието си на митинга с това, че желаят да чуят настояванията на хората. Ангелкова се разгласи в поддръжка на митинга , като съобщи пред медиите, че е значимо да има съответни ограничения в поддръжка на затворените бизнеси, които да доближават до хората.

 Снимка: "Булфото "

Пред публицисти Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи, разяснява, че протестиращите от този отрасъл упорстват при налагането на ограничаващи ограничения да има съответни стопански ограничения и подкрепяне поради рецесията, което, по думите й, през последните месеци е спряло. Тя посочи, че с смяната на мярката " 60 на 40 " доста малко компании могат да се възползват от нея. " Мярката " 290 лв. " за подкрепяне на автобусния превоз, товарните транспорти, ресторантьорите, туроператорите, хотелиерите също беше прекратена след 31 май и сега ние нямаме съответно подкрепяне ", сподели Милтенова и добави, че на фона на това се постановат спомагателни ограничаващи ограничения. Тя посочи, че автобусният превоз е измежду най-пострадалите , тъй като при липса на пасажери единствено генерира директни и косвени разноски. Очакваме актуализация на бюджета, където има особено предложение за автобусните превозвачи да се усили дотацията с 15 млн. лв., надлежно да се отделят 40 млн.лева за подкрепяне за средства за ликвидност, добави Милтенова.

 Снимка: "Булфото "

По-късно протестиращите минаха в шествие по бул. " Цар Освободител " до Министерския съвет и по-късно продължиха до постройката на Министерството на здравеопазването. Тук протестиращите желаеха оставката на здравния министър. Блокирано беше придвижването по булевардите " Мария Луиза " и " Александър Стамболийски ", а духовият оркестър " Гъмза фикс идея " поддържа протестиращите с осъществяване на разновидност на тематика " Оставка ".

 Снимка: "Булфото "

След това протестното шествие се насочи още веднъж към Министерския съвет, където за следващ път хората желаеха оставката на здравния министър и продължи към постройката на КЕВР. Протестиращите питаха за какво имаме най-скъпия ток в Европа. Около 17.00 часа беше разгласен завършек на митинга.

 Снимка: Българска телеграфна агенция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР