Приключи последният ден от ключовата среща на върха на Г-7

...
Приключи последният ден от ключовата среща на върха на Г-7
Коментари Харесай

Изводите от срещите на Г-7: Без ядрено оръжие за Иран, търговска сделка с Китай в полезрението

Приключи последният ден от основната среща на върха на Г-7 в Биариц, Швейцария.
Форматът, стартирал през 1975 година, организира своята среща сред 24 и 26 август във френския курортен град Биариц, обичано място на европейската аристокрация в края на 19 и началото на 20 век. Присъстваха водачите на Съединените щати, Франция, Англия, Япония, Германия, Италия, Канада и Европейския съюз.
Групата от седемте разиска комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай, обстановката в Иран, Брекзит, вероятното завръщане на Русия в Г-7, противоречивия цифров налог и редица други тематики.
Франция и Съединени американски щати със съглашение за противоречивия цифров налог
Макрон съобщи по време на взаимната конференция с Доналд Тръмп, че той и президентът Тръмп са постигнали " доста положително съглашение ", разрешавайки обстановката във връзка с оферти цифров налог, който би засегнал американските цифрови компании, опериращи във Франция. По-рано американският президент предложи да се противодейства на този налог, в случай че бъде натрапен, с мита върху френското вино.
„ Относно цифровия налог ние постигнахме договорка, с цел да преодолеем компликациите, които имахме сред нас “, сподели френският президент.
На въпрос на публицист за съглашението и дали това значи, че няма да се постановат наказателни мита върху френски артикули, американският президент отговори, заявявайки, че първата дама Мелания Тръмп „ обича френското вино “.
Спорове към Меркосур
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е мъчно да си показа блока, ратифициращ комерсиалния си пакт с Меркосур в Южна Америка, до момента в който Бразилия не успее да ограничи пожарите, опустошили тропическите гори на Амазонка, заяви Агенция Франс Прес.
Пред кореспонденти на срещата на Г-7 в Биариц в южна Франция в събота Туск сподели: " Трудно е да си представим съразмерен развой на ратификация от европейските страни, до момента в който бразилското държавно управление разрешава унищожаването на зелените бели дробове на планетата Земя ", сподели той.
Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Г-7 би трябвало да организира незабавни договаряния за пожарите в Амазонка, като пое водещата роля в оказването на напън върху извънредно десния водач на Бразилия Жаир Болсонаро.
Макрон и ирландският министър председател Лео Варадкар дадоха обещание да блокират нова комерсиална договорка сред Европейски Съюз и латиноамериканския търговски блок Меркосур, която включва Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.
Испания, която има тесни връзки с Южна Америка, не поддържа стъпките за блокиране на огромната търговия, съобщи държавното управление в Мадрид в събота.
Испания „ не споделя позицията за блокиране на договорката “ и „ е отпред на последните старания за сключване на съглашението ЕС-Меркосур, което ще отвори големи благоприятни условия за двата районни блока “, се споделя в известието от Мадрид.
Ще стане ли Г-7 още веднъж Г-8?
Лидерите на страните от Г-7 разискаха на срещата си на върха във френския град Биариц въпроса за връщане към формата на Г-8 с присъединяване на Русия.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се съгласи с предлагането на френския си сътрудник Еманюел Макрон да предложения Русия на срещата на върха на Г-7 през 2020 година в Съединени американски щати. Владимир Путин от своя страна съобщи, че Русия смята всички контакти със страните от Г-7 за потребни и не изключва възобновяването на формата на Г-8. Германският канцлер Ангела Меркел свърза въпроса за възобновяването на формата Г-8 с напредъка в урегулирането на спора в Украйна.
Президентът съобщи, че ще предложения съветския президент Владимир Путин, когато Съединени американски щати бъде хазаин на срещата на Г-7 следващата година, макар изключването на Москва от клуба поради анексирането на Крим през 2014 година от Украйна.
" Със сигурност бих го поканил ", съобщи Тръмп, когато срещата на върха на Г-7 в Биариц завърши.
„ Дали той може да пристигна или не, в психически проект, мисля, че е мъчно да стане “, добави Тръмп. " Той е горделив човек. "
Руският президент Владимир Путин се срещна с Макрон предишния понеделник. В хода на диалога стопанинът на Кремъл назова потребни всевъзможни контакти със страните от „ Голямата седморка “ и не изключи възобновяването на формата Г-8. Във вторник президентите на Съединени американски щати и Франция организираха телефонен диалог и се схванаха Русия да бъде поканена на срещата на „ Голямата седморка “ следващата година. Както стана ясно, концепцията за това е на Макрон.
Поканите към Русия за присъединяване в срещите на седемте водещи в света страни бяха прекратени след анексирането на Крим и събитията в Украйна през 2014 година През март 2014 година, вследствие на събитията в Украйна и произлизащата от това рецесия в връзките сред Съединени американски щати и Европа с Русия, западните членове на асоциацията взеха решение да се върнат във формата „ седем “, до момента в който президентът Барак Обама беше на власт във Вашингтон.
Брекзит и Г-7
Британският министър председател Борис Джонсън осведоми водачите на Европейски Съюз по време на срещата на върха на Г-7, че при положение на Брекзит без договорка размерът на компенсацията, което Лондон би трябвало да заплати на Брюксел, ще бъде понижено до 9 милиарда паунда. Когато Джонсън се кандидатира за поста началник на Консервативната партия на Обединеното кралство, той даде обещание да откаже да изплати на Европейския съюз 39 милиарда паунда обезщетение за овакантяване на Съюза, до момента в който не бъде реализирано съглашение, удовлетворяващо Обединеното кралство.
Премиерът има намерение да понижи " законопроекта за бракоразвод " с 30 милиарда лири като " наказване " за позицията на блока против Брекзит.
Лондон може да понижи размера на компенсацията още повече - до 7 милиарда паунда, защото разноските, свързани с преходния интервал, към този момент няма да са нужни при положение на корав Брекзит.
От своя страна президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп в неделя съобщи, че с Англия може да бъде реализирана " бързо " комерсиална договорка.
Изказвайки се дружно с премиера Борис Джонсън в коридорите на срещата на Г7 в Биариц, Франция, Тръмп разгласи „ доста огромна комерсиална договорка, по-голяма, в сравнение с в миналото сме имали “.
Джонсън акцентира, че английското опазване на здравето няма да бъде на масата. " Има цялостно единогласие по въпроса ", сподели той.
На въпрос какъв брой скоро може да приключат договарянията за американско-британското комерсиално съглашение, Тръмп отговори " много бързо. Ние не чакаме проблем ".
Джонсън се пробва да разведе Англия с Европейския съюз. Той даде обещание със или без договорка на 31 октомври Лондон към този момент да не е част от блока. Поради това двустранната договорка със Съединените щати би била съществена част от новата тактика на Лондон.
В думите на Джонсън пролича дребен дисонанс с политиката, водена от Тръмп, когато английският министър председател сподели, че Лондон поддържа комерсиалния мир като цяло. В поддръжка на това си умозаключение Джонсън добави, че Обединеното кралство е печелило устойчиво през последните 200 години от свободната търговия.
Китай без избор пред опция за комерсиална договорка
Президентът Доналд Тръмп съобщи на взаимната конференция със своя френски сътрудник Еманюел Макрон, че Пекин няма „ различен избор “, с изключение на да се поддаде на натиска на Съединени американски щати в тяхната комерсиална война, защото Вашингтон се стреми да принуди Китай към дълбоки промени в стопанската система му.
" Не съм сигурен, че имат избор ", сподели той след по-ранни знаци, че може да настъпи топене в мощния, траял към този момент година спор, в който са наложени мита за артикули на стойност милиарди долари от двете страни.
" Не споделям това като опасност. Не мисля, че те имат избор ", сподели Тръмп.
Въпреки по-меките си мнения в неделя, Тръмп акцентира обосновката на тактиката си с висок риск с Китай, като съобщи, че " те крадат и изнасят - кражба на интелектуална благосъстоятелност – някъде към 300 до 500 милиарда $ годишно ".
" Ние имаме обща загуба от съвсем трилион $ годишно ", сподели той. " В доста връзки това е изключителна обстановка. "
Помощ за огнената буря в Амазония
Световните водачи на срещата на върха на Г7 се съгласиха да оказват помощ на страните, наранени от големите пожари, които опустошават тропическите гори в Амазония " допустимо най-бързо ", съобщи в неделя френският президент Еманюел Макрон.
" Всички се съгласихме да помогнем на тези страни, които са били наранени от пожарите, допустимо най-бързо ", сподели той пред публицисти на срещата на върха.
Макрон-Тръмп: Иран не би трябвало да има нуклеарно оръжие
Официална иранска делегация, водена от външния министър Мохамад Джавад Зариф, изненадващо кацна на срещата на върха в Биариц. От това сякаш беше най-стъписан Доналд Тръмп.
Френският президент Еманюел Макрон, който организира диалози с иранския външен министър Джавад Зариф в навечерието на срещата на върха на Г7, поставя старания за понижаване на напрежението към нуклеарната стратегия на Техеран.
В същото време офисът на френския президент Еманюел Макрон съобщи, че всички сътрудници от Г-7 са били осведомени за идното посещаване на Зариф в Биариц „ допустимо най-скоро “, само че означи, че то е проведено в къс период.
Германският канцлер Ангела Меркел съобщи в, че групата на Г-7 е направила " огромна крачка напред " в договарянията с Иран на срещата на върха в Югозападна Франция.
" Това е огромна стъпка напред. Сега има атмосфера, в която диалозите са добре пристигнали ", сподели тя в последния ден от срещата на върха в Биариц и добави, че диалозите ден по-рано са се състояли " в съгласуваност със Съединени американски щати, която е основна ".
Спутник заяви, че Макрон и Тръмп са се съгласили по време на срещата на върха на Г-7, че Иран не би трябвало да има нуклеарно оръжие и би трябвало да извършва интернационалните отговорности в тази област.
Макрон сподели още, че са основани условия за срещата на Рухани и Тръмп, с цел да се разиска вероятно ново съглашение, което ще понижи напрежението сред двете страни, осведоми Агенция Франс Прес. Френският президент съобщи, че сходна среща може да бъде уговорена през идващите седмици и че той е разговарял за тази опция с Рухани по телефона, като му споделил, че има вяра, че може да се реализира съглашение сред Съединени американски щати и Иран.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи на взаимната конференция с Еманюел Макрон, че е бил подготвен да се срещне с иранския си сътрудник Хасан Рухани, в случай че събитията са били " верни ".
" Ако събитията бяха верни, сигурно бих се съгласил на това ", сподели той на срещата на върха на Г-7 във Франция, където президентът Еманюел Макрон се опита да разсее напрежението сред Техеран и Вашингтон, като хазаин на външния министър на Иран за договаряния.
Президентът съобщи, че счита, че е реалистично да се срещне с иранския си сътрудник Хасан Рухани в границите на седмици, след поредицата от дипломатически начинания на Франция.
" Мисля, че (Рухани) ще желае среща. Мисля, че Иран ще желае да се изправи пред тази обстановка ", добави Тръмп.
Тръмп и Абе в сделка за огромна комерсиална договорка
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и японският министър председател Шиндзо Абе оповестиха кардинално съглашение за огромна двустранна комерсиална договорка.
" Това е доста огромна транзакция ", съобщи Тръмп след диалози с Абе в коридорите на срещата на Г7 във френския курортен град Биариц.
" Милиарди и милиарди долари ", сподели той.
" Това включва земеделие, включва електронна търговия. Тя включва доста неща. По принцип се съгласихме. "
Абе удостовери, че двете страни " сполучливо реализираха консенсус " след " интензивни " договаряния.
И двамата водачи обявиха, че се надяват на публично сключване по време на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк идващия месец.
Въпреки това, Абе предизвести: " Все още имаме някои останали работи, които би трябвало да свършим... основно завършване на формулировката. "
Споразумението ще бъде изключително от изгода за фермерите в Съединени американски щати - политически значима група за Тръмп в неговия блян за преизбиране през 2020 година
Тръмп също сподели, че митата " остават същите ", само че няма да се покачат.
Макрон: Г-7 ни сближи; Тръмп: Макрон е приключил фантастична работа
Френският президент Еманюел Макрон приветства " доближаването " на срещата на върха на водачите на Г-7 по редица основни интернационалните въпроси след тридневни диалози, доминирани от иранската нуклеарна рецесия, търговията и пожарите в Амазонка.
" Успяхме да намерим действителни точки на доближаване, невиждани, доста положителни, които ще ни разрешат да продължим напред по доста потребен метод ", сподели Макрон на конференцията с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.
Макрон призна, че е имало " раздразнителност " преди срещата на върха на фона на напрежението сред Съединени американски щати и Европа по редица въпроси.
Тръмп от своя страна съобщи, че Макрон е приключил " фантастична работа " по Г-7, като сподели, че това е била " доста сплотяваща " среща.
" Това бяха доста специфични, доста сплотяващи два дни и половина и желая да ви благодаря ", сподели Тръмп на своя хазаин.
Макрон и Тръмп, които от време на време бяха в бурни връзки през последните две години, завършиха конференцията с здрависване и прегръдка.
Протести против Г-7
Срещата на върха на седемте най-развити индустриални страни във френския морски курорт Биариц се реализира при засилени ограничения за сигурност. Въпреки огражденията и ограничавания достъп, в района имаше митинги против Г-7, в които взеха присъединяване към 9 000 души, заяви " Шпигел ".
В Урун, на 20 км от Биариц, в петък вечерта четирима служители на реда бяха ранени от пиратки, а 17 стачкуващи бяха задържани за нарушение на възбраната за манифестации. Сред протестиращите също имаше ранени.
В района към Биариц от средата на седмицата се организираше „ антисреща на върха ”, проведена от необятна мрежа неправителствени структури и съперници на глобализацията.
Един от уредниците на митингите съобщи, че за срещата на върха на Г-7 умишлено е определено отдалечено от огромните градове място. Според него, държавните управления на страните от Г-7 са виновни за последствията от „ неолибералната загуба на правила ”, за все по-нарастващата разлика сред небогати и богати, за приватизацията на публични услуги и за финансовата рецесия. „ Заключителните заявления на ръководителите на тези страни са словесни извършения, от които не произтича нищо. Целта на сходни „ антисрещи на върха ” е да се излезе с различни оферти за развиването на обществото “, сподели той.
За обезпечаването спокойствието на срещата на Г-7 бяха мобилизирани 13 000 души от силите за сигурност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР