Приключи първият кръг от консултации на Марио Драги за съставяне

...
Приключи първият кръг от консултации на Марио Драги за съставяне
Коментари Харесай

Очертава се широко мнозинство за Драги и в двете камари на парламента

Приключи първият кръг от съвещания на Марио Драги за сформиране държавно управление на Италия с мандат за това от президента на страната Серджо Матарела.

В понеделник, Драги ще беседва със обществените сили и по-късно ще направи втори кръг от срещи с парламентарните групи. Предвижда се, той да рапортува на президента във вторник вечерта.

Първите съвещания демонстрират, че единствено дясната партия „ Братя на Италия” отхвърля да поддържа Драги. От дясната коалиция „ Форца Италия” на Берлускони е „ за” държавно управление както той го назовава „ на най-хубавите сили на страната” и се оказа се, че „ Лига” няма нищо срещу. Демократическата партия дава поддръжката си и държи, както и „ Пет звезди”, да се резервира оста на главното досегашно болшинство с тях със „ Свободни и равни”. Желателен е проевропейски кабинет, по опция без „ Лига”.

На Драги, своя картбланш даде и „ Италия вива”. Подкрепят го и другите дребни партии. При него на консултациите с „ Пет звезди” участва и министър председателят в оставка Джузепе Конте. Какво му следва занапред ще се обясни. Марио Драги ще заключи нещата и ще остави партиите да преценяват във втория кръг на консултациите.

За него се обрисува необятно болшинство и в двете камари на Народното събрание без партията „ Братя на Италия”, без нея и „ Лига” или „ Пет звезди”, в чиито редици царува разединение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР