Приключи първият етап от проверката на водния дебит на подземната

...
Приключи първият етап от проверката на водния дебит на подземната
Коментари Харесай

Дебитът на водата в пещерната река край Перник - не изглежда достатъчно

Приключи първият стадий от инспекцията на водния дебит на подземната река в пещера " Попов извор " край Боснек над Перник, оповестява " 24 часа ". Идеята бе да се изследва в каква степен речната вода може да извърши камерите на пещерата. Така ще стане ясно дали, в случай че бъде отклонена към язовир " Студена " водата ще е задоволителна за прилагане.
За информация, дневната консумация на вода от язовир “Студена ” е била 350 литра в секунда преди въвеждането на водния режим. След като е било наложено ограничаването потреблението е намаляло до 300 литра в секунда.
Данните от проучването ще бъдат разчитани в идващите дни и не се планува да се слиза още веднъж в пещерата скоро. Това изясни пред изданието спелеологът Атанас Русев. Според първичната информация дебитът на подземната река е към 30-40 литра в секунда. Той би могъл да доближи до към 450 литра в секунда, само че това е допустимо да се случи единствено в разгара на лятото. В студените зимни месеци вероятността да се усили дебитът е дребна и вероятно може да се увеличи най-вече до 100 литра в секунда.
Припомняме, че в последните дни положението на водоснабдяването в Перник се утежни и режимът стана по-стриктен. Междувременно, в Перник вече се движат коли по график, които доставят гратис вода в града и кварталите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР