Приключи първата половина на годината. И най-добрият актив през този

...
Приключи първата половина на годината. И най-добрият актив през този
Коментари Харесай

Няколко инвестиционни идеи за втората половина на 2019 година

Приключи първата половина на годината. И най-хубавият актив през този интервал бе биткойнът, който нарастна над три пъти и продължава с волатилната си търговия. На мощно показване, макар комерсиалната война, се радваха още международните борсови показатели Широкият щатски показател S&P 500 добави над 15% към цената си.

Сега обаче, ще оставя встрани предишното и ще насоча вниманието си към това, което следва - идващите шест месеца. Какво може да се случва на пазарите и кои могат да са активите, които да съставляват интерес за вложителите?

Може да е време да зарежете биткойна

Както се споделя - каквото било... било! След сходен растеж, за толкоз къс интервал от време и откакто търсенията на думата " биткойн " в Гугъл изпревари търсенето на " Ким Кардашиян ", значи може и да е време да се откажете от търговията с този актив.

Повечето от великите вложители предлагат да страните от най-горещите капиталови тематики, тъй като може и да се опарите. Да, биткойнът може и да продължи да нараства. И да - все пак може и да е по-добре да не се занимавате с него. Защото вероятностите и опциите за внезапната му амортизация и по-нататъшна мощна волатилност се резервират и даже се покачват.

Шансовете биткойнът да се срине през идващите месеци са над 80%, съгласно проучване на " Bubbles for Fama ", което се появи по-рано тази година в Journal of Financial Economics. Неговите създатели са Робин Гринууд, професор по финанси и банково дело в Harvard Business School и специалистът по поведенчески финанси и финансова непоклатимост - Андрей Шлейфер.

Изследователите от Харвард откриват, че когато пробегът на един актив надвиши избрани прагове, възможностите нарастват доста за следваща злополука, за каквато се приказва при спад от 40% в границите на две години.

Шансовете за такова връщане стават 50%, при положение, че един актив нарастне със 100% или повече за интервал от две години. Когато нарастването на цената стане най-малко 150%, вероятността за злополука се повишава до 80%.

Именно в рамките на последния растеж, попада биткойнът, чиято цена набъбна с 440% за последните две години. Само от началото на тази година, растежът в цената на биткойна е повече от 270%.

Бягайте от щатските пазари

Казаното за биткойна, значително може да важи и да се трансферира и във връзка с щатските пазари. След решението за краткотрайно преустановяване на комерсиалната война и в светлината на рекордни стойности за щатските показатели, може би е време да се възползвате от това, което може и да е " последното издихание " за най-дългия бичи пазар в историята на фондовия пазар.

Перфектната стихия - разследване на упованията за понижение на лихвите и края на комерсиалната война, изпрати S&P 500 до рекордни стойности. Сега обаче, е време вложителите да си дадат сметка за същинската причина за това Фед да се обърне към първите намаления на лихвите от финансовата рецесия насам - и тя е - че нещо в стопанската система е сбъркано. Време е вложителите да последват съвета на гениалния Бъфет - " опасявай се, когато всички са алчни! "

Ситуацията може да се обърка още повече, изключително след изнасяне на тримесечните доклади за второто тримесечие и занижаване на прогнозите и упованията за тримесечията до края на годината. Не забравяйте правилото - " продавай през май и си почивай ", което най-сетне може да стартира да се материализира с навлизането в най-активния летен сезон.

Обратно към българските акции

На вложителите може да им " светне ", че скучният български фондов пазар, в действителност може и да не е чак толкоз неприятна опция в актуалната несигурна капиталова среда. И това може да е тъкмо по този начин...

Традиционно летните месеци - юли и август, са два от най-хубавите в годината за показателя на сините чипове SOFIX, най-малко в исторически проект. Време, когато вложителите ще получат дивидентите си, за по този начин дългото си очакване на пода на борсата. Идеално за лятната им почивка.

Всички отчаяли се от представянето на БФБ е добре да се обръщат понякога към следната статистика:

Въпреки срутва си от 2008-ма година - от близо 80%, вложителите заложили на показателя през далечната 2000 година към момента са с много забележителна рентабилност възлизаща на 500%.

От основаването си през октомври на 2000-та година досега, показателят SOFIX е записал единствено едно годишно изменение от под 10% и това е било през 2012-та година, когато се увеличи със 7.25%.

Доходността на родния финансов пазар в относително късата му история, на процедура е по-добра от тази на показателите на развитите пазари. Щатският показател е носил рентабилност от малко под 10% с включване на дивидентите, при към 11% за показателя на сините чипове SOFIX (с дивидентите).

Металите ще продължат да блестят, някои по-силно от другите

Това, което видяхме да се случва при златото, единствено ни загатва какво може да виждаме през втората половина на годината. Все повече ставата специалистите, които предвиждат повишаване на златото до равнища от 1 500-1 600 $ за унция.

Инвеститорите обаче, които считат, че златото може да продължи да нараства, могат да насочат своите погледи към други изоставащи благородни индустриални метали - като да вземем за пример среброто и платината.

Освен че са рекордно по-евтини от златото, вероятностите за понижаване на комерсиалната напрежение, се чака да им окаже доста позитивно влияние и е изцяло допустимо те да се отличат с изпреварващ пред златото растеж до края на годината.

Волатилността ще е неизменима част от пазарите

Силното покачване на международните борсови показатели се отрази доста отрицателно на волатилността (индекса на страха VIX), която се върна при много депресирани равнища на търговия.

Това обаче, е изцяло допустимо да се промени през втората половина на годината, когато могат и да ни чакат нови " флаш крашове ", " изригвания на президента Тръмп " и други политически и геополитически рецесии и спорове.

При всички положения, даже един хеджиращ залог върху волатилността, за да предпазите другите си капиталови активи, може и да не е чак толкоз неприятно решение.

Дивидентите ще продължат да са на мода...

Дивидентните акции, които се представяха добре тази година, могат да получат нов подтик, в случай че Федералният запас понижи лихвените проценти. А това е съвсем несъмнено, най-малко в случай че се гледа към фючърсите, сочещи 100% възможност, Фед да понижи лихвите през юли.

С по-ниски лихвени проценти тези, търсещи по-висока рентабилност, биха могли да се насочат повече от всеки път към акциите изплащащи висок дял. Друго поле на интерес могат и да са акциите насочени към напредък.

Индексът S&P 500 се увеличи с над 16% през тази година и е покрай исторически върхове, значително поради упованията към Фед.

И въпреки лихвите да бяха непокътнати, на съвещанието на Комитета за отворена парична политика през юни, смяната в езика на запаса, кара пазарните участници да гледат към оставащите месеци до края на годината за сходни дейности.

Най-добрият метод да инвестирате в дивидентни акции е като се фокусирате върху няколко фактора. На първо място - степента на покачване на дивидента през последните години. На второ опцията на компанията да продължи да поддържа и заплаща сходен възходящ дял.

Според проучване на Stаndаrd & Рооrѕ, изплащащите дял компании са генерирали приход за вложителите 22 пъти по-висок от този, генериран от фирмите неизплащащи дял за интервала сред 1972 и 2014-та година (с отчитане на дивидента). /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР