Приключи Осмото издание на Национален фолклорен фестивал Фолклорен извор“ в

...
Приключи Осмото издание на Национален фолклорен фестивал Фолклорен извор“ в
Коментари Харесай

Приключи Осмото издание на Националния фестивал „Фолклорен извор“ в с. Царевец

Приключи Осмото издание на Национален фолклорен фестивал „ Фолклорен извор “ в свищовското село Царевец. Последната, заключителна вечер на фестивала беше най-вълнуваща за всички участници и публиката, които с боязън чакаха да схванат имената на най-достойно представилите се през четирите конкурсни дни. Всяка година фестивалът бива закрит с концерт на известни реализатори, а тази година концертите в последната вечер бяха два.

Веднага след привършване на конкурсната стратегия, на сцената на летния спектакъл присъединяване взеха два задгранични състава от Коста Рика и Русия. Тези концерти са отвън конкурсната стратегия и имат за цел да срещнат публиката с фолклора на други нации и да обогатят фестивалната стратегия. Това не е първото интернационално наличие на фестивала, а присъединяване на групите тази година е със съдействието на Националната секция на CIOFF България, на която фестивалът е член.

Фолклорен отбор „ La Coyolera “, Коста Рика е учреден през 2010 година, за запазване на обществения, езиковия и културния фолклор на Коста Рика. Участниците в състава са от разнообразни елементи на страната и се развиват професионално по музика, танци, спектакъл и други дисциплини.  car-zak-2

Националният фолклорен отбор „ Калинка “ е един от най-известните ансамбли на Русия. Създаден е през 1975 година и има 35 члена. Ансамбъл „ Калинка “ е лауреат и посланик на разнообразни национални и интернационалните фолклорни фестивали. Участва в интернационалните фолклорни фестивали в Германия, Франция, Италия, България, Чехия, Гърция, Полша, Румъния, Турция и други страни.

След незабравимите прекарвания с двата интернационалните ансамбъла, на откритата сцена пред постройката на Кметство Царевец стартира гала-вечерта по награждаване на участниците. Обичаните от всички, водещите Вера и Росен, оповестиха специфичните награди, които бяха тържествено връчени на техните носители.

Председателят на „Фолклорен извор“ Генчо Генчев изрази откровена признателност към квалитетното жури, което с наличието си безспорно способства за престижа на фестивала. Той не пропусна да благодари на кмета на село Царевец Марин Любенов, както и на всички сътрудници и спомоществователи, които поддържаха „ Фолклорен извор “. В благодарствените си слова, Генчо Генчев особено се обърна към ръководителя на ППОК Изгрев 93 – село Царевец Ганчо Ламбев, който от основаването на фолклорния фестивал прегръща концепцията и до през днешния ден продължава да е главен спонсор на фестивала. Благодарение на спомоществователите и тази година имаше доста спомагателни парични и предметни награди. Изобилието от надарени реализатори затрудни и представителите на Министерството на културата, които тази година взеха решение да връчат три награди на извънредно надарени участници.

Специалните награди и статуетките Гласът на фестивала, Лауреат и Приз тази година отидоха при: Теодора Славова от гр. Варна, която със своя неповторим глас справедливо получи статуетката „ Гласът на Фолклорен извор “; Момичетата от дует „ Горица “ при НМУ „ Любомир Пипков “, София бяха наградени с влиятелната премия „ Лауреат “; а представителката на НЧ „ Христо Смирненски-1926 “, с. Здравец, обл. Варна, с особена наслада и неспокойствие одобри статуетката „ Приз на фестивала “.

Всички призьори от дванадесетте категории, както и наградените с поощрителни награди, ще бъдат оповестени, до няколко дни, на формалния уебсайт на НФФ „ Фолклорен извор “ – http://folklorenizvor.com, а премиите ще бъдат изпратени до адреса на участниците по комфортен за тях метод.

Осмото издание на НФФ „ Фолклорен извор “ приключи с концерт от фолклорни песни на известната и надарена певица Нелина. Определена като „ жената-глас “, освен това напълно основателно, тя има трагичен сопран, прелестен и компактен, с изключителна, овладяна мощност. В репертоара си Нелина има всичко, тъй като тя е измежду певиците, които са способни да пеят всичко. Тя извършва попфолк, български национални песни, сръбски, гръцки, сцена, и други Името на един от нейните фолклорни албуми е като на фестивала – „ Фолклорен извор “. След незабравимите прекарвания с Гуна Иванова, Николина Чакардъкова, Илия Луков, Берковската духова музика, Ива и Велислава Костадинови, орк. „ Канарите “, орк. „ Орфей “ и „ Конушенския национален оркестър “, тази година финалния акомпанимент на „ Фолклорен извор “ 2018 направи Нелина.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР