Приключи най-мащабното издание на инициативата „Журналисти в училище“. Топ репортерите

...
Приключи най-мащабното издание на инициативата „Журналисти в училище“. Топ репортерите
Коментари Харесай

Близо 2500 ученици се срещнаха с журналисти в училище

Приключи най-мащабното издание на самодейността „ Журналисти в учебно заведение “. Топ репортерите на bTV Новините - Мария Свакова и Росен Цветков, се срещнаха с възпитаници от Карлово, Търговище, Попово и Златица, с цел да покажат на младежите по какъв начин да разпознават подправените вести, за какво е значимо да бъдат дейни жители и какво е да си публицист у нас.

В самодейността тази година участваха 2470 възпитаници от 38 учебни заведения в 34 обитаеми места в страната, като общо 21 изявени публицисти, свързани с премиите „ Валя Крушкина – публицистика за хората “ влязоха в класната стая.

Срещите стартираха с просветителния филм „ Фалшивите вести и по какъв начин да ги разпознаваме “. Благодарение на него и на последващия диалог с гостуващия публицист, учениците получиха умения да разпознават подправените вести, само че и познания – по какъв начин се ревизира една вест дали е подправена.

По време на срещите публицистите демонстрираха на младежите, тъй като е значимо да вземат участие в живота на своята общественост и ги убедиха, че от тях зависи смяната в средата. По този метод диалозите за медийната среда у нас подтикнаха учениците да бъдат цивилен дейни.

Срещите способстваха и за кариерното насочване на учениците. Особено любопитни за тях се оказаха разказите „ от кухнята “ на журналистическата специалност. Голяма част от въпросите бяха свързани с работата на журналиста: от „ Как се прави репортаж “ през „ Кой приказва в слушалката на журналиста “ до „ Получават ли публицистите закани “. Така младежите имаха опцията да научат от първо лице за какво е значима „ публицистиката за хората “ по какъв начин действа медийната среда у нас и дали желаят да се развиват в нея.

„ Журналисти в учебно заведение “ е самодейност на Фонд „ Валя Крушкина “ при Фондация „ Работилница за цивилен начинания “. През последните две години самодейността набира все по-голяма известност в цялата страна. Само през миналата 2017-та година повече от 2 000 възпитаници от 26 учебни заведения в цялата страна се срещнаха с публицисти, свързани с премиите „ Валя Крушкина – публицистика за хората “.

bTV е сътрудник на петото юбилейно издание на самодейността „ Журналисти в учебно заведение “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР