Приключи международен онлайн конкурс за рисунка „Нека защитим нашия свят:

...
Приключи международен онлайн конкурс за рисунка „Нека защитим нашия свят:
Коментари Харесай

Българските момичета сред победителите на международния онлайн конкурс за рисунка

Приключи интернационален онлайн конкурс за рисунка „ Нека защитим нашия свят: традициите на тюркския свят “, проведен от Международния фонд за тюркска просвета и завещание.

Рисунките, които бяха разграничени в 12 категории: „ Нашето завещание “, „ Деде Коркут “, „ Традиции “, „ Нека защитим нашия свят “, „ Музика “, „ Новруз “, „ Семазенц “, „ Национална кухня “, „ Килими “, „ Жените от тюркския свят “, „ Игрите “, „ Тюркският съюз “ са оценени през онлайн гласоподаване и също по този начин определени от интернационалното жури.

Журито дефинира спечелилите на 1-во, 2- ро, 3-то място във възрастови групи 6-9, 10-13, 14-16, както и спечелилите в номинациите " Мир ", " Единство ", " Знание ", " Приятелство " и премията Гран При.

Общо в състезанието взеха присъединяване към 700 творби на изкуството на деца, участващи от страни-членки и наблюдаващи на фонда: Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция, Узбекистан, Унгария, както и от Туркменистан, България и Украйна. Сред спечелилите в състезанието в разнообразни номинации има три български девойки: Даяна Гаинова (10 г.), Михаела Мичова (9 г.) и Преслава Пламенова (11 г.).

Фондът възнамерява да издаде илюстрирана книга с всички рисунки и приложени към тях текстове с изложение, в които ще бъде още по-ясно показано какъв брой богат е тюркският свят: неговите обичаи, просвета и завещание.

Победителите в състезанието ще бъдат наградени с грамоти и награди на Международния фонд за тюркска просвета и завещание след привършване на специфичния карантинен режим по отношение на пандемията COVID-19.

Резултатите от състезанието са налични на https://itchf.org/gallery/ в особено основана изложба.

Искаме да ви срещнем със словото на президента на фонда във връзка този конкурс.

Скъпи другари!

Днес Международният фонд за тюркска просвета и завещание обявава откриването на особено основана онлайн изложба с рисунки, изпратени от нашите дребни другари за участик в състезанието „ Нека защитим нашия свят: традициите на тюркския свят “.

Идеята за този план породи, когато светът ни ненадейно се изправи пред сериозна и рискова обстановка, застрашаваща най-важното - човешкия живот. И задачата на състезанието е да покаже, че даже и в това мъчно време културата и изкуството, придобиването на познания са един от най-важните фактори, които дефинират живота ни.

Много се веселя, че макар събитията, нашите деца съумяха вярно да провеждат своето ненадейно свободно време и да изпратят своите произведения, отразяващи многостранността на тюркското завещание.

Над 600 деца от страни членки и наблюдаващи на Фондацията: Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция, Узбекистан, Унгария, както и от Туркменистан, България и Украйна се отзоваха на оповестения конкурс. В ярките си цветни рисунки те съумяха да покажат голям набор от тюркската просвета.

Творбите разкриват богатия нравствен свят на тюркските нации за нас: ритуали и церемонии, традиции и обичаи, игри и музика. Рисунките също отразяват облика на фрагменти от античните тюркски епоси, безсмъртни герои от фолклорното завещание.

В същото време е прелестно, че децата осъзнаха значимостта на другарските и приятелски връзки сред нашите страни и се пробваха да изразят това в своите произведения.

Този план показва огромния креативен капацитет на нашите деца и се надявам, че всяко дете, участващо в плана, ще може изцяло да го осъществя в бъдеще и ще заеме заслуженото си място в обществото.

Скъпи деца, дано в действителност да защитим света си: с нашето усърдие, просветеност, деликатно отношение към нашите корени, история, просвета и завещание!

Пред вас е дълъг забавен живот. Желая на всички триумф и положително здраве!

С най-хубави пожелания,

Гюнай Ефендиева

Президент на Международния фонд за тюркска просвета и завещание
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР